Examenul MEDICAL la angajare. Este necesar si pentru munca la domiciliu?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
13 August 2019
13 August 2019
Mara Dobrin
Mara Dobrin
HG 355/2007examen medical la angajaremunca la domiciliuHG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reamintim ca potrivit art. 8 alin. (1) din HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt: examenul medical la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, supraveghere speciala si promovarea sanatatii la locul de munca.

Notiunea de examen medical la angajarea in munca este reglementata legal de HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile ulterioare.


"Avem o persoana pe care vrem sa o angajam cu munca la domiciliu, avand un certificat de handicap grav. Nu se poate deplasa, tocmai de aceea ii vom face un contract cu munca la domicliu. In acest caz, cum vom proceda in vederea efectuarii medicinei muncii? Este obligatoriu ca in cazul contractului cu munca la domiciliu, viitorul angajat sa efectueze medicina muncii?"



Este demn de mentionat ca art. 13 si 15 din acelasi act normativ mentionat mai sus stabilesc astfel:

Art. 13. - Examenul medical al lucratorilor la angajarea in munca stabileste aptitudinea/aptitudinea conditionata/ inaptitudinea permanenta sau temporara in munca pentru profesia/functia si locul de munca in care angajatorul ii va desemna sa lucreze privind:
a) compatibilitatea/incompatibilitatea dintre eventualele afectiuni prezente in momentul examinarii si viitorul loc de munca;
b) existenta/inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol sanatatea si securitatea celorlalti lucratori de la acelasi loc de munca;
c) existenta/inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol securitatea unitatii si/sau calitatea produselor realizate sau a serviciilor prestate;
d) existenta/inexistenta unui risc pentru sanatatea populatiei careia ii asigura servicii.


Art. 15. - Examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru:
a) lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
b) lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
c) lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.



ATENTIE!

In situatia expusa, contractul individual de munca urmeaza a se incheia se va incheia cu un lucrator care urmeaza sa fie angajat cu contract individual de munca.

Mai mult, conform art. 13 lit. a) mai sus citat, rolul examenului medical la angajare este si acela de a stabilit compatibilitatea/incompatibilitatea dintre eventualele afectiuni prezente in momentul examinarii si viitorul loc de munca.


Astfel, avand in vedere motivele expuse, apreciem ca salariatului i se va efectua examenul medical la angajare fiind necesara o fisa de aptitudini.


Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]