Cine trebuie sa suporte costul controlului medical respectiv Medicina Munciila angajare? Angajatul sau angajatorul?
Asa cum prevede legislatia in vigoare, angajatorii sunt obligati sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicati in niciun fel in costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
Angajatorii din orice domeniu de activitate, atat din sectorul public, cat si din sectorul privat, sunt obligati sa respecte reglementarile in vigoare privind supravegherea sanatatii lucratorilor.
Lucratorul este obligat sa se prezinte la examenele medicale de supraveghere a sanatatii la locul de munca, conform planificarii efectuate de catre medicul de medicina muncii cu acordul angajatorului.
In vederea asigurarii conditiilor de securitate si sanatate in munca si pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, angajatorii au obligatia sa angajeze numai persoane care, in urma examenului medical si, dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute si sa asigure controlul medical periodic si, dupa caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajarii.
![Portal Codul Muncii](https://www.rs.ro/dbimg/product/1511-portal-codul-mu.jpg)
Portal Codul Muncii
![Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic](https://www.rs.ro/dbimg/product/1475-apararea-impotr.png)
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
![Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta](https://www.rs.ro/dbimg/product/2012-manual-de-prim-.png)
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Examenul medical la angajarea in munca este unul dintre serviciile medicale profilactice prin care care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor.
Atentie la faptul ca examenul medical la angajarea in munca consta in:
a) anamneza medicala profesionala si neprofesionala si examenul clinic general, conform modelului dosarului medical prevazut in anexa nr. 4;
b) examenele medicale clinice si paraclinice, conform modelului de fisa prevazut in anexa nr. 1.
Prin urmare, examenul medical la angajare este obligatoriu si nu implica nici un cost din partea viitorului salariat.
Nu se deconteaza obligatoriu deoarece nu aveati obligatia sa suportati costul examenului medical.
Solicitati angajatorului contravaloarea costului examenului medical sub amendamentul ca, in caz contrar, va vedeti obligat sa sesizati inspectoratul teritorial de munca de la sediul angajatorului.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro