Lipsa fiselor SSM si neefectuarea instruirii periodice. Ce SANCTIUNI se vor aplica?

Lipsa fiselor SSM si neefectuarea instruirii periodice. Ce SANCTIUNI se vor aplica?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Ce se intampla cand salariatul nu mai are fisa SSM si nici conducatorul locului de munca nu stie unde este? De asemenea ce sanctiuni pot suporta unii salariati care nu efectueaza instruirea si testarea periodica? Si cei care nu se prezinta la medicina muncii, examen periodic?"
 
Raspunsul specialistilor:
 
1. Ce se intampla cand salariatul nu mai are fisa SSM si nici conducatorul locului de munca nu stie unde este?
 
Aflati cum sa eliminati complet riscul unui accident de munca si cum sa evitati orice problema care tine de SSM cu ajutorul Ghidului practic de sanatate si securitate in munca, detalii AICI >>>
 
Fisa de instruire individuala trebuie sa fie pastrata de catre conducatorul locului de munca (seful ierarhic superior), impreuna cu o copie a fisei de aptitudine medicala.
 
In cazul de fata, persoana desemnata prin decizie sau contract a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie in firma (angajatorul/lucratorul desemnat/un reprezentant al serviciului intern de prevenire si protectie sau serviciului extern de prevenire si protectie) va lua o declaratie scrisa de la conducatorul locului de munca responsabil de pierderea fisei de instruire.
 
In baza declaratiei va intocmi un proces- verbal de constatare cu privire la imprejurarile pierderii fisei/fiselor individuale de instruire pe care va semna, obligatoriu, conducatorul locului de munca (seful ierarhic al salariatilor).
 
Ulterior datei de intocmire a procesului – verbal se vor reface fisele pentru fiecare salariat completandu-se toate rubricile instructajelor introductiv-general si la locul de munca cu toate semnaturile actuale la data refacerii acestora.
Completarea rubricilor respective se va realiza tinand cont de recomandarile din cadrul art. 88 si 90 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 aprobate prin HG nr. 1425/2006.
 
2. Ce sanctiuni pot suporta unii salariati care nu efectueaza instruirea si testarea periodica? Si cei care nu se prezinta la medicina muncii, examen periodic?
 
Orice angajator trebuie sa asigure conditii pentru ca fiecare lucrator sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca,
 
De asemenea, trebuie sa angajeze numai persoane care, in urma examenului medical si, dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute si sa asigure controlul medical periodic si, dupa caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajarii.
 
Printre celelalte obligatii in munca, orice angajator va stabili prin fisa de post atributiile si  responsabilitatile salariatului in domeniul securitatii si sanatatii in munca .
In caz contrar este pasibil sa fie sanctionat de inspectorii de munca cu amenda intre 4.000 si 8.000 lei.
 
Salariatii care nu participa la sedintele de instruire, cat si la controalele medicale organizate de angajator pot fi sanctionati disciplinar sau administrativ.
Salariatii nu pot invoca motive subiective pentru neparticiparea la controalele medicale de medicina muncii.      
 
In concordanta cu art. 39 din H.G. nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, salariatul este obligat sa se prezinte la examenele medicale de supraveghere a sanatatii la locul de munca, conform planificarii efectuate de catre medicul de medicina muncii cu acordul angajatorului.
 
Pentru a sanctiona un salariat care nu vrea sa participle la sedintele de instruire sau nu se prezinta la controlul medical de medicina muncii trebuie urmati urmatorii pasi:
In anexa la fisa de post cu atributii in domeniul ssm trebuie prevazuta obligativitatea participarii salariatului la sedintele de instruire si la controalele medicale organizate de angajator;
In Regulamentul intern trebuie incadrate incalcarile respective ca si abateri disciplinare sau administrative si prevazute si sanctiuni corespunzatoare
 
Important!
 
Un conducator al unui loc de munca poate raspunde penal in situatia in care a incredintat sarcini de munca unui salariat neinstruit sau fara aptitudine medicala valabila si care a suferit un accident de munca.
 
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalSSM, in iulie 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la experti in legislatia muncii si securitate in munca.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce modificari a adus celebra Lege nr. 283/2022?


Legea nr. 283/2022 a creat mai multe probleme decat a rezolvat!

Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative aplicabile in 2023, implicatii, controverse, solutii, comentarii, intrebari si raspunsuri!

Raspunsuri impecabile la 4 mari intrebari:

1) Ce modificari a adus celebra Lege nr. 283/2022?  
2) Care sunt implicatiile, inclusiv cele foarte subtile, ale acestor modificari?
3) La ce alte aspecte legate de legislatia muncii trebuie sa fiti foarte atent in aceasta perioada?
4) Cu ce situatii sensibile e posibil sa va confruntati in 2023?

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe

Data aparitiei: 02 August 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Lipsa fiselor SSM si neefectuarea instruirii periodice. Ce SANCTIUNI se vor aplica? Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Venituri din drepturi de autor. Contributii socialeIntrebare: Va rog sa ne spuneti in cazul unui contract de drepturi de autor in valoare de 200.000 lei. Avand in vedere ca societatea platitoare a venitului (este singurul platitor de venit pentru persoana fizica cu drepturi de autor), la cel nivel trebuie sa retina contributiile sociale? Mentionam ca deja s-au facut plati in cursul anului de 100.000 lei si s-a retinut decat impozitul pe venit. Ar trebui depusa rectificativa la data declararii impozitului pentru a cuprinde si contributiile sau putem face...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Conducatori auto. Indemnizatie de mobilitate. Diurna. CazareIntrebare: La o Societate care are ca obiect de activitate transport rutier de marfuri, pentru salariatii care sunt incadrati conducatori auto de marfa, in cazul deplasarilor se plateste indemnizatie delegare sau detasare, in functie de caz. Intrebare: 1. Pot beneficia si de indemnizatie de mobilitate, in limita plafonului neimpozabil , in cazul in care se face Act aditional cu aceasta clauza ? 2. Ar putea beneficia de prevedirie art. 76 alin. (4 1) din Codul fiscal punctul c) si anume cazarea in cazul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]