O analiza retrospectiva efectuata de ANOFM pune accent pe rezultatele concrete obtinute in primele zece luni ale anului 2013.
Astfel, pentru anul in curs, proiectarea programului de ocupare a fortei de munca a avut la baza obiectivele Programului de Guvernare 2013-2016, precum si obiectivele strategice ale Uniunii Europene in materie de ocupare in perspectiva Europa 2020.
Principalele obiective generale ale Programului de ocupare a fortei de munca pentru acest an au fost:
- cresterea gradului de ocupare si promovarea incluziunii sociale,
- cresterea gradului de ocupare a tinerilor si a persoanelor de etnie roma,
40 Modele de Regulament Intern
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
- facilitarea tranzitiei de la somaj catre ocupare,
- imbunatatirea si consolidarea competentelor profesionale ale persoanelor in cautare de loc de munca.
La fundamentarea acestui program s-a tinut cont si de tintele strategice din documentele programatice adoptate la nivel national, cu mentiunea ca nu numai Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca contribuie la atingerea acestora, chiar daca este un actor important pe piata muncii, eficienta actiunilor agentiei fiind direct dependenta de indicatorii conjuncturali care regleaza aceasta piata.
Actele normative care au stat la baza proiectarii programului si definirii principalilor indicatori cantitativi sunt Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, si a intregului pachet de norme si proceduri adoptate pentru aplicarea acesteia, Legea nr. 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale, Legea nr. 72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor, precum si fundamentarea proiectului Bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2013.
Programul de ocupare a fost proiectat astfel incat masurile ce vor fi implementate sa fie orientate catre reprezentarea echilibrata a tuturor categoriilor de persoane aflate in cautarea unui loc de munca, punandu-se accent pe masurile de mediere, de informare si consiliere/orientare profesionala, furnizarea de pachete personalizate de masuri active de ocupare, consolidarea relatiilor cu partenerii sociali.
Pentru anul 2013, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin Programul national de ocupare a fortei de munca, a estimat incadrarea a 345.000 persoane, la nivel national.
Sursa: ANOFM