Intrebare:
Cu ocazia Craciunului, ce este neimpozabil in mod cert, suma in bani - 150 lei sau cadouri in valoare de pana la 150 lei? Intreb pentru ca firma a hotarat sa dea suma de 150 lei pentru fiecare copil al salariatului cu ocazia sarbatorilor de Craciun. Art.55(4) spune "Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor...sunt neimpozabile, in masura in care valoarea cadoului nu depaseste 150 lei" , deci e vorba numai de cadouri sau si suma de 150 lei este neimpozabila?
Pune si tu o intrebare Specialistilor in Legislatia Muncii
Detalii Click Aici
Raspuns:
La art. 55 alin. (4) din Codul fiscal se prevede astfel:
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Noua lege a pensiilor Ghid practic
„Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 1.500.000 lei.
Nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite in baza unor legi speciale si finantate din buget” .
Referitor la aplicarea acestor dipozitii Norma metodologica de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal stabileste la pct. 81 ca plafonul stabilit pentru cadourile oferite de angajatori copiilor minori ai angajatilor cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si pentru cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie se aplica atat darurilor constand in bunuri, cat si celor in bani, in cazul tuturor angajatorilor de forta de munca.
Asadar, plafonul de 150 lei se aplica atat darurilor constand in bunuri, cat si celor in bani. Insa, nu se aplica in cazul tichetelor cadou.
Astfel, incepand cu data de 01 iulie 2010, tichetele cadou acordate potrivit Legii nr. 193/2006 dupa data de 1 iulie 2010 reprezinta avantaje impozabile ca urmare a includerii lor in cadrul art. 55 alin. (3) din Codul fiscal.
Normele metodologice pentru aplicarea art. 55 alin. (3) astfel cum au fost completate prin Hotararea Guvernului nr. 791/2010 vin sa precizeze, la pct. 70 lit. i), ca la stabilirea venitului impozabil se au in vedere si tichetele cadou indiferent daca acestea sunt acordate potrivit destinatiilor si cuantumului prevazute de art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.