Ce spune Codul Muncii in acest moment despre pauza de masa? Este obligatorie sau nu?
Pauza de masa este reglementata astfel de catre legiuitor:
Art. 134. - (1) In cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) Pauzele, cu exceptia dispozitiilor contrare din contractul colectiv de munca aplicabil si din regulamentul intern, nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca.
Acesta este textul de lege care reglementeaza pauza de masa. Ea este prevazuta in cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Atentie, insa: conditiile in care pauza de masa se acorda este stabilita in Contractul colectiv de munca sau Regulamentul intern.
Exceptia de la regula de mai sus este valabila in cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani. In scopul protectiei securitatii si sanatatii lor, ei beneficiaza de o pauza de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate (alin. 2).
Aceste pauze - se mai prevede - nu se includ in durata zilnica normala a timpului de munca, exceptie facand situatiile reglementate contrar prin contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern.
Asadar si in acest moment angajatorul poate sa acorde pauza de masa de o ora, daca doreste. Acest lucru se poate intampla si in lipsa contractului colectiv de munca, daca acele conditiile in care pauza de masa se acorda sunt stabilite in regulamentul intern. Astfel, puteti stabili in regulamentul intern, de exemplu: programul de lucru este de Luni pana Vineri, intre orele 8,00 – 17,00, cu o ora pauza de masa.
In concluzie, pauza de masa trebuie sa existe. Aceasta trebuie reglementata in regulamentul intern, daca nu prevede nimic contractul colectiv de munca, nu afecteaza durata timpului de munca dar este inclusa in programul de lucru.