Stresul legat de activitatea profesionala apare atunci cand solicitarile mediului de munca depasesc capacitatea angajatilor de a le face fata sau de a le mentine sub control.
Stresul nu este o boala in sine, dar daca este intens si de durata, poate sa conduca la aparitia unor probleme de sanatate mentala si fizica. Starea de presiune poate sa imbunatateasca performantele si sa a duca o anumita satisfactie in munca, prin atingerea obiectivelor urmarite. Dar atunci cand solicitarile depasesc anumite limite, ele conduc la stres.
Stresul si motivatia pot fi privite ca doua fete ale aceleiasi monede. Daca lucrul asigura combinatia adecvata de caracteristici ale muncii, acesta poate stimula atat motivatia si sanatatea mentala, cat si performantele productive. Aceasta „combinatie reusita” ar trebui sa includa: nivel ridicat (dar nu prea ridicat) al solicitarilor, control asupra propriei munci, sprijin si reactie de raspuns la nivel social, identificare clara a sarcinii de munca, siguranta rezonabila a locului de munca si retributie adecvata.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
250 Modele Fise de Post
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Munca sanatoasa este, de obicei, si o munca productiva, dar pot sa apara reactii de stres, atunci cand organizarea muncii nu reuseste sa asigure un echilibru adecvat al acestor caracteristici. Expunerea indelungata la stres si insuficienta recuperare pot conduce la imbolnavire grava.