Valabil la 6.09.2011
Pentru diferentele de salarii aferente perioadelor anterioare se intocmesc declaratii in ceea ce priveste plata contributiilor sociale. In acest sens, se ia ca exemplu o societate care decide sa acorde o indexare a veniturilor salariale de 2,93% din luna ianuarie 2011, plata fiind facuta in luna august a aceluiasi an. Astfel, vor fi diferentele in plus aferente impozitului pe salarii si contributiilor declarate ca obligatii de plata suplimentare la luna august sau se vor intocmi declaratii 112 rectificative pe fiecare luna din perioada recalcularii?
Asa cum este precizat in Instructiunile de completare a formularului "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" aporbate prin HG1397/2010, lit. A pct. 2.2, declaratia rectificativa se utilizeaza pentru:
- corectarea impozitului pe venit, precum si a contributiilor sociale datorate de angajatori si entitati asimilate angajatorilor si retinute de catre acestia de la asigurati;
- modificarea unor elemente de identificare a asiguratului;
- modificarea unor date pe baza carora se determina stagiile de cotizare si punctajul asiguratului in sistemul public de pensii, pentru situatia cand a fost omisa inscrierea unui/unor asigurat/asigurati sau in cazul in care asiguratul/asiguratii a/au fost inregistrat/inregistrati fara temei si este necesara anularea respectivei inregistrari;
- corectarea altor informatii prevazute de formular.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Legis Plus Legislatia Muncii
La pct. 2.5 se prevede ca in cazul veniturilor din salarii si/sau al diferentelor de venituri din salarii stabilite pentru perioade anterioare, conform legii, impozitul se calculeaza si se retine in conformitate cu dispozitiile Legii 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale normelor de aplicare a acestuia.
Legea 571/2003 stabileste la art. 57 alin. (21) ca in cazul veniturilor din salarii si/sau al diferentelor de venituri din salarii stabilite pentru perioade anterioare, conform legii, impozitul se calculeaza si se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare privind veniturile realizate in afara functiei de baza la data platii, si se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit.
Asadar, impozitul pe venit se calculeaza si se retine la data efectuarii platii si se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit. Pentru contributiile sociale se intocmesc declaratii rectificative corespunzatoare fiecarei luni.