Stagiu de cotizare nerecunoscut din cauza unui CNP completat gresit - cum se va proceda pentru a corecta eroarea?

Stagiu de cotizare nerecunoscutvechime in muncacasa de pensii stagiu de cotizare
Stagiu de cotizare nerecunoscut din cauza unui CNP completat gresit - cum se va proceda pentru a corecta eroarea?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Cum putem sa rezolvam situatia unui fost salariat al institutiei noastre, caruia Casa de Pensii nu ii gaseste ca stagiu de cotizare o perioada de 9 luni in anul 2005 intrucat a avut introdus cnp- ul gresit in decalaratia transmisa la ei. Mentionam ca i-am eliberat o adeverinta in care a fost clarificata situatia dar casa de pensii nu i-o accepta. Mentionam ca nu mai avem baza de date cu declaratiile din 2005 pentru a putea face rectificative."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
In conformitate cu prevederile  art 3 lit p din Legea nr  263/2010 actualizata, stagiul de cotizare este perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii;
 
Procedura de pensionare din 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor!
 
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 ianuarie 2024 – Totul despre pensionare. Ghid practic pentru angajatori si angajatiesc de amenzi, detalii AICI >>> 
 
 
Stagiul de cotizare se certifica, la cererea asiguratilor sistemului public de pensii, de catre casele teritoriale de pensii. In acest sens, sunt prevederile art 35 din Normele de aplicare ale Legii 263/2010 unde se precizeaza ca:
 
    (1) Stagiul de cotizare se certifica asiguratilor, din oficiu, o data la 2 ani, de catre CNPP si casele de pensii sectoriale.
    (2) Certificarea prevazuta la alin. (1) se face prin emiterea si comunicarea catre asigurati a Certificatului privind stagiul de cotizare in sistemul public de pensii.
 
Pana la data de 1 aprilie 2001, dovada realizarii stagiului de cotizare se face cu carnetul de munca, iar dupa aceasta data, acesta rezulta din declaratiile nominale de asigurare (D112) depuse de angajator la casa teritoriala de pensii pana la data de 31 decembrie 2010, respectiv la ANAF incepand cu 1 ianuarie 2011.
In  situatia in care stagiul de cotizare nu se regaseste de catre Casa de Pensii datorita unor date eronate transmise in Declaratie de catre institutia unde a lucrat, se pot depune declaratiile rectificative astfel:
 
- pentru perioada anterioara datei de 1 ianuarie 2011, se depun la casa teritoriala de pensii de care apartine angajatorul;
- incepand cu 1 ianuarie 2011, la ANAF.
 

Adeverintele de vechime in munca sunt eliberate de fostii angajatori

 
Dupa cum se stie, adeverintele care atesta vechimea in munca sunt eliberate de fostii angajatori, unitatile succesoare sau Directiile judetene ale Arhivelor Nationale. Aceasta precizare vizeaza perioade de activitate anterioare datei de 1 aprilie 2001. Ulterior acestei date, evidenta asiguratilor se realizeaza electronic.
 
Precizati ca, desi fostul salariat a depus Adeverinta eliberata de dvs la Casa de Pensii fiind clarificata aceasta situatie, Casa de Pensii nu a acceptat-o. Totodata mentionati ca nu mai avteti baza de date cu declaratiile din 2005 pentru a putea face declaratiile rectificative.
 
Determinarea prin stabilire si deschidere efectiva a dreptului la pensie, precum si plata efectiva a acestor prestatii pecuniare cu titlu venit de inlocuire, trebuie sa se realizeze exclusiv in conditiile legii aplicabile, a normelor de drept cuprinse in legislatia din domeniu in vigoare, existand consecinta obligatiei legale, de valorificare a traseului profesional al titularului/ei fost angajat/a, inclusiv a conditiilor de munca avute in perioada existentei raportului juridic de munca.
 
In aceste conditii, in mod corect se impune stabilirea si acordarea pensiei lunare datorate si stabilita dar cu uzitarea la calcul acesteia de catre entitatea juridica emitenta a deciziei de pensionare, a unui stagiu de cotizare necesar nediferentiat si corespondent conditiilor de munca avute si astfel certificate neechivoc prin inscrisurile aflate inclusiv la dosarul administrativ de pensie, toate acestea inclusiv prin uzitarea procedurii recalcularii voluntare si/sau la cerere, cu valorificarea intregului stagiu realizat si dovedit cu scripte sub aspectul retinerii unui stagiu necesar de cotizare.
 
De asemenea, trebuie avut in vedere si faptul ca pensia poate fi recalculata, la cerere, in cazul depunerii unor declaratii rectificative, de natura a modifica veniturile si/sau stagiile de cotizare valorificate initial la stabilirea acesteia, iar drepturile recalculate, se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea.
 
Avand in vedere ca atat institutia care a eliberat Adeverinta cat si Casa de Pensii au  recunoscut ca este vorba despre o eroare in ceea ce priveste CNP –ul, acesta fiind introdus  eronat, aceste rectificari trebuiau realizate  de catre cele doua parti, deoarece este o corespondenta obligatorie intre cele doua institutii in vederea solutionarii situatiei create, Casa de Pensii trebuia sa procedeze la verificari directe, eventual telefonice, astfel incat remedierea   situatiei sa se realizeze deindata si fara tergiversarea artificiala a dosarului de pensie al salariatului.
 

Vechimea in munca si persoanele asigurate
 

Aceasta era cu atat mai necesara cu cat, nu exista niciun dubiu asupra identitatii salariatului, cele doua institutii  recunoscand ca persoana asigurata era aceeasi persoana si ca doar CNP-ul continea o eroare materiala, formala, asupra cifrelor din CNP.
 
Aceasta imprejurare se constituie ca  simpla eroare si din perspectiva atributelor de identificare a persoanei, astfel cum sunt definite de Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila si de Metodologia nr.1/1997 pentru aplicarea unitara a legii.

 
Procedura de pensionare din 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor!
 
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 ianuarie 2024 – Totul despre pensionare. Ghid practic pentru angajatori si angajatiesc de amenzi, detalii AICI >>> 
 
Asadar, principalele atribute de identificare a persoanei fizice sunt numele, domiciliul si starea civila iar starea civila include elementele distinctive si de recunoastere ale persoanei fizice in familie si societate si care contribuie la determinarea calitatii de subiect de drept a omului, respectiv: locul nasterii, varsta, sexul, filiatia, situatia de adoptat, casatorit, divortat etc.
 
CNP-ul nu este prevazut ca element de identificare publica a persoanei, de sine statator ci, constituie o alternativa la nume, fiind util doar atunci cand mai multe persoane au acelasi nume de familie, prenume si initiala a prenumelui tatalui.
 
Interpretand altfel, Casa judeteana de Pensii a incalcat in mod nejustificat dreptul fostului salariat la identificare publica si a tergiversat in mod artificial solutionarea corecta a dosarului de pensie, ceea ce nu  poate conduce decat la includerea si a perioadei exclusa pe motivul erorii asupra CNP-ului acesteia in perioada stagiului de cotizare.
 
In cazul in care situatia din prezenta speta nu poate fi solutionata pe cale amiabila, singura posibilitate pentru recunoasterea perioadei de 9 luni este formularea unei actiuni in instanta prin careasa se solicite remedierea situatiei si recunoasterea perioadei de 9 luni ca perioada de stagiu de cotizare.

Un raspuns oferit in iunie 2023 de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica. 
Procedura de pensionare din 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor!
 
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 ianuarie 2024 – Totul despre pensionare. Ghid practic pentru angajatori si angajatiesc de amenzi, detalii AICI >>> 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Stagiu de cotizare nerecunoscutvechime in muncacasa de pensii stagiu de cotizare

Data aparitiei: 14 Iulie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Stagiu de cotizare nerecunoscut din cauza unui CNP completat gresit - cum se va proceda pentru a corecta eroarea? Nota: 3.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]