Vom afla in cadrul acestui material care sunt contributiile sociale care se datoreaza pentru platile compensatorii datorate de angajatori salariatilor care vor avea locurile de munca desfiintate.
Conform specialistilor PortalContabilitate.ro, compensatiile banesti individuale, acordate persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, din fondul de salarii, potrivit dispozitiilor prevazute in contractul de munca constituie venituri de natura salariala conform art. 76 din Codul fiscal si normelor metodologice date in aplicarea acestuia.
Nu se datoreaza anumite contributii pentru platile compensatorii:
- contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj si contributiei datorate de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj (art. 189 pct. 4 din Codul fiscal);
- contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale (art. 213 lit.c) din Codul fiscal).
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Iata care sunt contributiile sociale care se datoreaza pentru compensatiile acordate in conditiile contractelor colective sau individuale de munca:
a) impozit pe salarii;
b) contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat (angajator si salariat);
c) contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate (angajator si salariat);
d) contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator bugetului asigurarilor sociale de stat;
e) contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
Mare atentie la faptul ca platile compensatorii se acorda conform prevederilor din CCM/ CIM, cel tarziu la incetarea raporturilor de munca a persoanelor disponibilizate.