Caz practic: Proaspat absolvent, doresc indemnizatie lunara de somaj!

19 August 2014
19 August 2014
indemnizatia de somajindemnizatie lunara de somajsomajsomaj absolventitineri absolventi somajabsolventi somaj 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


"In luna septembrie 2013 am depus la ANOFM dosarul complet pentru somaj, eu fiind proaspat absolvent. Credeam ca se vor pune 12 luni de cand am depus dosarul la ei, nu de cand am terminat efectiv facultatea (adica in iulie), deci se pare ca am ratat indemnizatia lunara de 250 lei pentru ca tocmai vroiam sa o cer. Intrebarea mea este ce avantaje mai pot sa obtin de la ANOFM? Inca nu mi-am gasit un loc de munca."


Raspunsul expertilor PortalCodulMuncii.ro:

Mare atentie: sunt asimilate somerilor persoanele care nu au putut ocupa un loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant daca indeplinesc urmatoarele conditii:

a) sunt absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;

b) sunt absolventi ai scolilor speciale pentru persoane cu handicap in varsta de minimum 16 ani, care nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale.

Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuia ca intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire, daca nu ati reusit sa va incadrati in munca potrivit pregatirii profesionale, sa depuneti dosarul in vederea obtinerii indemnizatiei de somaj.

Indemnizatia de somaj se acorda, la cerere, de la data absolvirii daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 zile de la expirarea perioadei de 60 de zile de la data absolvirii.

In cazul in care cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data absolvirii, indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.

Evident, daca ati depasit termenul de 12 luni de la data absolvirii facultatii nu mai beneficiati de indemnizatie de somaj si nici de alte facilitati.

In situatia in care ati finalizat studiile universitare in luna iulie 2013 si in septembrie ati inregistrat dosarul la agentia pentru ocuparea fortei de munca nu inteleg de ce nu ati beneficiat de somaj. Practic ati depus dosarul in termen.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]