Vesti bune pentru romanii care nu reusesc sa isi gaseasca un loc de munca, in contextul in care statul roman vine cu noi initiative in intampinarea lor.
Concret, la inceputul lunii octombrie 2022, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a contractat doua noi proiecte finantate din Fondul Social European, prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020, care vor fi implementate pana in luna decembrie 2023.
Proiectele au fost depuse in cadrul apelurilor non-competitive lansate de Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) la finele lunii septembrie 2022, pe Axele prioritare 2 – Imbunatatirea situatiei tinerilor din categoria NEETs, respectiv 3 – Locuri de munca pentru toti.
Sumele alocate de MIPE in cadrul celor doua apeluri mentionate au fost aproape integral contractate de ANOFM pentru finantarea masurilor (subventii pentru angajatori) care vizeaza ocuparea tinerilor cu varsta intre 16 si 29 de ani care nu au loc de munca si nu urmeaza o forma de invatamant sau de formare profesionala, precum si a somerilor non-NEET.
972 tineri absolventi cu domiciliul sau resedinta in regiunile de dezvoltare eligibile, Nord-Est, Nord-Vest si Vest, inregistrati si profilati de Serviciul Public de Ocupare (SPO), vor fi sprijiniti prin intermediul proiectului PRO NEETs RMPD – Stimularea integrarii absolventilor NEETs pe piata muncii, in valoare de aprox. 7 milioane de euro.
8.444 de someri non-NEETs cu domiciliul sau resedinta in regiunile mai putin dezvoltate, in mod special persoanele pentru care identificarea unui loc de munca ridica unele dificultati, sunt principalii beneficiari ai proiectului PROACCES 4 – Subventionarea locurilor de munca pentru someri, in valoare de aprox. 50 milioane de euro.
Prezentul proiect vizeaza cu precadere urmatoarele categorii: somerii care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, somerii de lunga durata, lucratorii varstnici (45-64 ani), persoanele cu dizabilitati, persoanele cu nivel redus de educatie, membrii minoritatii rome, persoanele din mediul rural, in special cele din agricultura de subzistenta si semi-subzistenta, cu domiciliul sau resedinta in regiunile Centru, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Est, NordVest, Sud-Est si Vest.
„Pornind de la masurile active pe care le acorda clientilor, care de-a lungul timpului si-au demonstrat utilitatea, valorificand oportunitatile pe care Uniunea Europena le ofera,
ANOFM isi doreste sa contribuie la mentinerea unui mediu economic echilibrat.
Cele doua proiecte cu finantare nerambursabila intregesc portofoliul ANOFM in materie, ridicand suma contractata la aprox. 1,2 miliarde de euro, institutia mentinandu-si, astfel, pozitia in randul celor mai mari beneficiari POCU din Romania.” – Florin Cotosman, presedinte ANOFM.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<