Noi obligatii contractuale pentru cei care angajeaza ucenici

06 Ianuarie 2014
06 Ianuarie 2014
contract de uceniciecontract ucenicieucenicie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Contractul de ucenicie la locul de munca cuprinde o serie de clauze specifice, in plus fata de prevedire Codului Muncii.

In prezent, angajatorii au obligatia de a asigura ucenicilor formarea profesionala. In acelasi timp, angajatorii sunt obligati sa suporte contravaloarea formarii.

In acelasi timp, luand in considerare aceasta prevedere, angajatorului i se ofera de catre legiuitor posibilitatea de obtinere de sume banesti pentru formarea profesionala si din alte surse. Amintim sponsorizarile persoanelor fizice si juridice, fondurile structurale europene sau bugetul asigurarilor de somaj, conform Avocatnet.

 Hotararea Guvernului nr. 855/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a legii uceniciei la locul de munca, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 705, din 18 noiembrie 2013, completeaza legislatia in materie, armonizand-o cu ultimele modificari operate in luna iunie 2013 de Legea nr. 179/2013.

In acest sens, angajatorii care doresc sa sustina activitati de ucenicie vor fi nevoiti sa comunice acest lucru catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in raza carora se afla sediul/domiciliul.

Locurile de munca vacante vor fi ocupate prin intermediul contractelor de ucenicie.

Comunicarea organizarii de activitati de ucenicie catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca se efectueaza prin completarea de catre angajator a unui formular cu date specifice.

Amintim adaugarea sintagmei "CU" (de la prescurtarea "contract de ucenicie") la rubrica "Denumirea ocupatiei".

De asemenea, se va adaufa codul COR de 6 caractere, cod specific pentru activitatea pentru care se incheie contractul de ucenicie.

Mai mult, in cadrul rubricii referitoare la durata incadrarii in munca se va completa durata contractului de ucenicie avandu-se in vedere nivelul de calificare prevazut la articolul 9 din lege, mai informeaza Avocatnet.


Nu in ultimul rand, angajatorii care doresc sa organizeze activitati de ucenicie au obligatia de a prezenta conditiile speciale de acces pentru ocuparea locurilor de munca in cauza. Informatiile vor fi comunicate catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca.


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]