Ce efecte semnificative a avut majorarea salariului?

03 Iulie 2013
03 Iulie 2013
Salarizaremajorarea salariuluisalariul de baza minimveniturile bugetareinspectorii de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Majorarea cu incepere de la 1 iulie a salariului minim brut garantat in plata, care li se aplica doar angajatilor din sectorul concurential, suplimenteaza veniturile bugetare cu aproximativ 328 milioane lei, potrivit estimarilor preliminare ale Guvernului.

Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost majorat, anul acesta, de doua ori: la 1 februarie, cu 50 lei, iar de la 1 iulie cu inca 50 lei, ajungand in prezent la 800 lei pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna, ceea ce reprezinta 4,74 lei/ora. In comparatie nivelul din ianuarie 2013, cele doua majorari inseamna un plus salarial de aproape 14,29%.

Majorarea va avea impact numai asupra veniturilor unui numar de circa 677.000 salariati din mediul concurential, deoarece in sectorul bugetar salariul minim a ajuns la 812 lei, in urma majorarilor de anul trecut a salariilor de baza (cu 8% de la 1 iunie 2012 si cu 7,4% de la 1 decembrie 2012).

La inceputul acestui an, se estima ca vor rezulta venituri bugetare suplimentare de 328 milioane lei din contributiile de somaj, sanatate si pensii aplicate asupra diferentei de crestere a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru personalul din sectorul concurential.

Totodata, s-a estimat ca majorarile salariului de baza minim brut vor avea efecte pozitive asupra cresterii economice, prin stimularea ocuparii si reducerea muncii la negru, potrivit Notei de Fundamentare a HG nr. 23/2013.

incheierea unui contract individual de munca in care salariul de baza este mai mic de 800 lei/luna constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 1.000 lei la 2.000 lei, distincta de cea prevazuta de Codul Muncii.

Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor se realizeaza de catre inspectorii de munca.


Sursa: Agerpres

NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]