Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Mirela Calugareanu, a precizat recent ca obligatiile fiscale pe care le-au declarat contribuabilii la data de 25 mai nu sunt considerate restante pana pe 25 iunie, data dupa care se aplica regimul normal de administrare fiscal.
"Nu, aceasta categorie de obligatii fiscale nu este considerata ca fiind restanta. Mai mult decat atat, in data de 27 aprilie Guvernul Romaniei a adoptat o reglementare in acest sens prelungind efectele actului normativ de baza pana la data de 25.06.2020. Pana la aceasta data aceasta categorie de obligatii fiscale nu este considerata restanta, nu se calculeaza obligatii fiscale accesorii si nu se declanseaza procedurile de executare silita.
Dupa data de 25.06.2020 intram in regimul normal de administrare fiscala a acestor creante fiscale. Adica se reiau procedurile de executare silita, se reia calculul accesoriilor si obligatiile fiscale dupa data de 25.06 dobandesc caracter de obligatii fiscale restante, desigur daca nu se aplica optiunea de a apela la o facilitate fiscala cum ar fi de exemplu esalonarea la plata a obligatiilor fiscale", a spus Mirela Calugareanu, la o dezbatere organizata de PwC Romania, potrvit Agerpres, intrebata fiind daca in perioada 25 mai - 13 iunie contribuabilii nu achita obligatiile fiscale pe care le-au declarat la data de 25 mai, pe aceasta perioada ele sunt declarate restante si produc accesorii.
Conform aceleiasi surse, in primele patru luni ale anului incasarile brute au fost mai mari decat cele realizate anul trecut.
"In primele 4 luni, veniturile bugetare au inregistrat o usoara contractie. Ma refer la incasarile nete. Tinand seama insa de faptul ca nivelul rambursarilor de TVA in primele patru luni ale anului curent s-a situat la 9,9 miliarde de lei comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent cand s-au rambursat 6 miliarde de lei rezulta un plus de 3,1 miliarde de lei. Ceea ce doresc sa pun in evidenta este faptul ca in aceste prime patru luni ale anului 2020 incasarile brute din fericire au fost superioare cu circa 2 miliarde incasarilor inregistrate in anul precedent", a declarat Mirela Calugareanu, informeaza Agerpres.
Totodata, conform sursei citate, in aceste prime patru luni ale anului 2020 sumele declarate de contribuabili la bugetul general consolidat au inregistrat o crestere de peste 9%, ce creeaza un potential insemnat de incasare in perioada urmatoare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<