La jumatatea anului trecut, presedintele Traian Basescu anunta taierea salariilor bugetarilor, incepand cu 1 iulie, cu 25%, a pensiilor si a unora dintre ajutoarele sociale cu 15%.
Dupa contestarea actului normativ la Curtea Costitutionala (CCR), de catre Opozitie, pensionarii si-au pastrat veniturile, reversul medaliei fiind cresterea TVA-ului la 24%. Taierea salariilor bugetarilor a fost declarata constitutionala, dar doar pana la finele anului 2010.
In timp ce angajatii statului asteptau cu sufletul la gura sfarsitul anului pentru a-si primii banii inapoi, Guvernul a anuntat cresterea de 15%, aceasta nefiind, de fapt, decat o recuperare din taierea cu un sfert a salariilor, nicidecum o majorare. Insa nici cresterea cu 15% nu este batuta in cuie. Aceasta se va aplica doar pe hartie, pentru ca, in termeni reali, autoritatile recunosc ca nu va depasi 2%. Si asta pentru ca se elimina al 13-lea salariu si primele de vacanta (ceea ce reprezinta peste 15% din venitul angajatilor statului). Daca se ia in calcul si inflatia prognozata pentru anul in curs, puterea de cumparare a bugetarilor va fi cam aceeasi ca in anul trecut.
Sindicatele si patronatele au negociat majorarea salariului minim pe economie la 700 de lei. Insa, desi s-a modificat baza, partenerii sociali au modificat coeficientii de ierarhizare. Cu alte cuvinte, salariile la patron, in functie de studii, nu vor creste direct proportional cu majorarea bazei.
Concluzia: unele salarii vor creste mai putin sau cu valori nesemnificative. Este cazul angajatilor cu studii superioare, pentru care salariul minim creste cu doar 4 lei.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Portal Codul Muncii
Autor: Alina Negrutiu