Editorial, 09.06.2009 - Gabriela Chirazof
Recunosc, ori de cate ori aud vorbindu-se de Inspectia Muncii gandul mi se indreapta invariabil catre control si sanctiuni.
Peisaj nu prea amuzant pentru cei vizati de inspectorii de munca: un dute-vino ametitor printre masini, utilaje si birourile unde personalul, imbarbatat de micile rugaciuni spuse intre doua inghitituri in sec, incearca sa puna la dispozitia inspectorilor dovezile privind respectarea obligatiilor privind protectia muncii.
Cand nu aplica amenzi, Inspectia Muncii efectueaza, prin personalul propriu analize, expertize tehnice si acorda asistenta de specialitate si consultanta in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca, la cererea persoanelor fizice, juridice, persoanelor fizice autorizate si a altor entitati constituite in conditiile legii.
Contravaloarea prestatiilor de servicii se suporta de catre beneficiarii acestora, se vireaza in contul de trezorerie sau la casieria inspectoratului teritorial de munca care efectueaza prestatia si constituie venituri ce se gestioneaza in regim extrabugetar de catre Inspectia Muncii si, dupa caz, de catre unitatile subordonate acesteia, utilizandu-se pentru acoperirea cheltuielilor curente, de capital si de personal.
Nu se percep tarife pentru prestarea de servicii catre:
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Portal Codul Muncii
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
- institutiile care functioneaza in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Informatiile furnizate se utilizeaza numai in scopul mentionat in mod expres in solicitarea adresata de catre aceste institutii, cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare;
- instantele de judecata, organele de cercetare penala, organele de urmarire penala, organele fiscale, precum si oricare alte institutii pentru care actele normative prevad scutirea de taxe, tarife si comisioane;
- institutiile cu care Inspectia Muncii a incheiat protocoale de colaborare privind efectuarea de prestatii cu titlu gratuit, necesare realizarii atributiilor acestora, potrivit legii.
Prestatiile pentru care se percep tarife, cuantumul acestora, precum si tarifele pentru asistenta au fost stabilitea prin Ordinul nr. 1323/2009 al ministrului muncii si solidaritatii sociale.
Prestatiile de servicii se efectueaza dupa confirmarea achitarii tarifului. Prin exceptie, in conditiile in care prin lege se precizeaza ca prestatiile de servicii trebuie efectuate de indata ce au fost solicitate de beneficiarii legali, achitarea tarifului poate fi ulterioara realizarii acestora.
___________________________________________________________________
Dvs. stiti ce obligatii legale aveti pentru a asigura siguranta si sanatatea lucratorilor si cum sa evitati amenzile Inspectiei Muncii? CD-ul Ghid Practic de Protectia Muncii va ofera toate raspunsurile de care aveti nevoie.
___________________________________________________________________