Salariul minim legal pentru personalul medical

Salarizaresalariu minimCCMspital
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

La nivel de grup de unitati aflate in administrarea Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti s-a incheiat contract colectiv de munca inregistrat la M.M.F.P.S. - S.D.S. sub nr. 58692 din 20 iunie 2012 pentru perioada 2012 – 2014, publicat in Monitorul Oficial cu numarul 2 cc din 20 iulie 2012.

Potrivit art. 93 alin. (7) din acest contract colectiv de munca, angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza actual prevazut de lege pentru postul pe care este incadrat salariatul.

Sistemul de salarizare a personalului din unitatile sanitare publice finantate integral din venituri proprii se stabileste prin lege.

Potrivit art. 2 prevederile contractului colectiv de munca se aplica si produc efecte in toate unitatile sanitare, prevazute la art. 1 alin. (5), conform Anexei nr. 10, indiferent de forma de organizare, de provenienta capitalului, de modul de finantare si de caracterul activitatii.

Anexa Nr. 10
Lista unitatilor cu personalitate juridica aflate in administrarea Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti in care se aplica prezentul contract colectiv de munca la nivel de grup de unitati
- Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala Prof. Dr. Dan Teodorescu;
- Spitalul de Pneumoftiziologie Sf. Stefan;
- Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Dr. V. Gomoiu;
- Spitalul Clinic Prof. Dr. Th. Burghele;
- Spitalul Clinic de Obstetrica Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu;
- Spitalul Clinic de Obstetrica Ginecologie Filantropia;
- Spitalul Clinic N. Malaxa;
- Spitalul Clinic Sf. Maria;
- Spitalul Clinic de Bolnavi Cronici si Geriatrie Sf. Luca;
- Centrul de Boli Reumatismale Dr. I. Stoia;
- Spitalul Clinic de Nefrologie Dr. Carol Davila;
- Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale Dr. Victor Babes;
- Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie si TBC Osteoarticular Foisor;
- Spitalul Clinic Coltea;
- Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino;
- Spitalul Clinic Colentina;
- Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia;
- Spitalul Centrul de Evaluare si Tratament al Toxicodependentelor pentru Tineri Sf. Stelian;
- Spitalul de Psihiatrie Titan Dr. Constantin Gorgos.

De asemenea, in domeniul medical s-a mai incheiat Contractul colectiv de munca nr. 58705 din 21 iunie 2012 la nivel de grup de unitati sanitare spitalicesti aflate in coordonarea Directiei de Sanatate Publica Maramures pentru anii 2012-2014, publicat in Monitorul Oficial nr. 4 cc din 20 iulie 2012.

Lista cuprinzand unitatile cu personalitate juridica aflate in coordonarea Directiei de Sanatate Publica a Judetului Maramures in care se aplica contractul colectiv de munca:
1. Directia de Sanatate Publica a Judetului Maramures (personalul contractual);
2. Spitalul Judetean de Urgenta Dr. C-tin Opris Baia Mare;
3. Spitalul de Boli Infectioase si Psihiatrie Baia Mare;
4. Spitalul de Pneumoftiziologie Baia Mare;
5. Spitalul de Psihiatrie Cavnic;
6. Spitalul de Recuperare Borsa;
7. Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei;
8. Spitalul Orasenesc Targu Lapus;
9. Spitalul Orasenesc Viseu de Sus.

La nivel de grup de unitati din reteaua sanitara a Ministerului Transporturilor si Infrastructurii pe perioada 2012-2014 s-a incheiat Contractul colectiv de munca inregistrat la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale - S.D.S. sub nr. 58804 din 4.07.2012.
Lista cuprinzand unitatile sanitare cu personalitate juridica din reteaua sanitara proprie a Ministerului Transporturilor si Infrastructurii in care se aplica contractul colectiv de munca la nivel de grup de unitati

1. Spitalul Clinic CF Nr. 2 Bucuresti
2. Spitalul Clinic CF Witting Bucuresti
3. Spitalul Clinic CF Constanta
4. Spitalul Clinic CF Craiova
5. Spitalul Clinic CF Cluj
6. Spitalul Clinic CF Iasi
7. Spitalul Clinic CF Timisoara
8. Spitalul Clinic CF Oradea
9. Spitalul General CF Brasov
10. Spitalul General CF Galati
11. Spitalul General CF Ploiesti
12. Spitalul General CF Sibiu
13. Spitalul General CF Drobeta-Turnu Severin
14. Spitalul General CF Pascani
15. Spitalul General CF Simeria

Asadar, in prezent, exista inregistrate urmatoarele contracte colective de munca la nivel de grup de unitati in domeniul sanatatii, respectiv CCM nr. 59382 din data de 3.12.2012 la nivel de grup de unitati al Ministerului Sanatatii si institutiilor din subordinea acestuia, CCM nr. 58.804 din 4 iulie 2012 la nivel de grup de unitati din reteaua sanitara a Ministerului Transporturilor si Infrastructurii pe perioada 2012-2014, CCM nr. 58.692 din 20 iunie 2012 la nivel de grup de unitati aflate in administrarea Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti pentru anii 2012-2014 si CCM la nivel de grup de unitati sanitare spitalicesti aflate in coordonarea Directiei de Sanatate Publica Maramures pentru anii 2012-2014.

In toate aceste contracte se mentioneaza ca, clasele de salarizare si coeficientii de ierarhizare pe baza carora se stabilesc salariile de baza, sporurile si alte drepturi specifice domeniului de activitate sanatate sunt prevazuti in anexa III - Familia ocupationala de functii bugetare sanatate cuprinsa in Legea 284/2010, cu modificarile si completarile ulterioare. In prezent, prevederile acestui act normativ referitoare la coeficientii de ierarhizare nu sunt aplicabile, salarizarea realizandu-se in temeiul OUG 84/2012.

Totodata, in cadrul acestor contracte colective de munca nu se fac referiri la salariul minim pentru un absolvent de studii superioare in domeniul medicinei, asa incat devin incidente prevederile legale aplicabile fiecarei categorii de personal in functie de tipul unitatii in care acesta isi desfasoara activitatea.

In situatia in care activitatea salariatului se desfasoara in unitati bugetare salarizarea acestuia este stabilita prin lege.

Daca unitatea care incadreaza in munca medici este o societate privata, acesteia nu-i sunt aplicabile reglementarile din domeniul bugetar.

In acest context precizam ca, in trecut, contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 prevedea coeficienti minimi, a caror respectare era obligatorie pentru stabilirea salariilor. Dupa modelul acestuia multe contracte colective la nivel de ramura au preluat reglementarea unor coeficienti minimi obligatorii pentru stabilirea salariilor angajatilor de la nivelul unitatilor carora li se aplica dispozitiile respectivelor contracte.

Prin urmare, nu exista o obligatie legala in sarcina angajatorului de stabilire a salariilor angajatilor cu respectarea coeficientilor minimi de ierarhizare, ci una conventionala, izvorul acestei obligatii constituindu-l contractele colective de munca.

Astfel, daca in acest moment exista un contract colectiv in derulare, in conformitate cu specificatiile anterioare, el va constitui izvor de drept si temei pentru acordarea drepturilor prevazute in acesta, iar in situatia in care un astfel de contract nu exista sunt aplicabile prevederile HG 23/2013 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Conform acestui act normativ, incepand cu data de 1 iulie 2013, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 800 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna in anul 2013, reprezentand 4,74 lei/ora si este acelasi atat pentru medic cat si pentru asistenta medicala.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Salarizaresalariu minimCCMspital

Data aparitiei: 28 Iunie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariul minim legal pentru personalul medical Nota: 3.92 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]