Proiectul de lege privind stabilirea salariilor avand la baza indicatori minimali de salarizare a tuturor angajatilor din economia nationala este adoptata tacit de SENAT, avand in vedere te termenul de dezbatere va fi depasit in cursul acestei saptamani.
Asadar, pe langa salariul minim stabilit de Guvern, o serie de coeficienti minimali de ierharhizare vor fi luati in considerare.
Stire initiala:
Daca salariile minime diferentiate din constructii au devenit lege, se pare ca mai multi senatori PSD, alaturi de ministrul Muncii, Budai Marius-Constantin, considera ca ar trebui sa existe indicatori minimali de salarizare a tuturor angajatilor din economia nationala.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Este vorba despre un proiect de lege care a fost depus recent la Senat si care vorbeste despre faptul ca ar trebui garantata o salarizare minimala tuturor angajatilor, in functie de pregatirea profesionala si studiile absolvite.
Propunerea legislativa pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia nationala vorbeste despre faptul ca in acest moment nu exista o lege care sa prevada acesti indicatori, se arata in expunerea de motive.
De asemenea, initiatorii aduc aminte si despre faptul ca exista exceptii in acest sens. Vorbim despre salarizarea din constructii, care apeleaza la coeficienti aplicabili salariului minim.
"Prin stabilirea unot indicatori minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia nationala se urmareste garantarea unor forme de protectie minima a venitului salariatului, precum si mentinerea unei motivari adecvate a muncii prin evitarea aplatizarii excesive a grilei de salarizare", considera initiatorii.
"Cuantumul salariului de baza minim se stabileste prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prin hotarare a Guvernului, potrivit legii," arata art.2 al proiectului de lege.
"In vederea asigurarii echilibrarii sistemului de salarizare intre sectorul bugetar si mediul economic concurential, pentru sectoarele pentru care nu au fost incheiate contracte colective de munca aplicabile la nivelul intregului sector de activitate, prin prezenta lege se stabilesc coeficientii minimali de ierarhizare salariala, cu respectarea prevederilor de la art.2," prevede art.3 al propunerii legislative.
Poti vedea proiectul de lege AICI >>>
In tabelul anexat proiectului se poate vedea ca se pleaca de la un coeficient minim de salarizare (1 pentru un muncitor necalificat), dar care urca pana la 2,80 pentru personal cu studii superioare de lunga durata si doctorat in domeniul de angajare.
ATENTIE! Propunerea legislativa nu este inca in vigoare, pentru a produce efecte are nevoie de votul favorabil al Parlamentului, promulgarea de catre presedintele tarii, precum si publicarea in Monitorul Oficial.
Dvs. cum reusiti sa va descurcati cu legislatia complexa privind salarizarea?
Reglementarea unor salarii minime diferentiate determina o sumedenie de dificultati practice.
- La ce salariu minim se raporteaza angajatorul cand calculeaza plafonul indemnizatiilor medicale?
- Care este salariul minim pe economie luat in calcul pentru stabilirea contributiilor individuale suportate de angajatori pentru salariatii ce obtin venituri sub nivelul salariului minim?
- Care sunt functiile pentru care se acorda salariul minim pentru studii superioare?
...afla totul din Consilier Ghid complet de Salarizare, Revisal si Contributii sociale, informatii GRATUITE aici >>