Stabilirea salariilor MINIME diferentiate, se introduc coeficientii de ierarhizare?

salariu minim diferentiat studii superioareindicatori minimali salarizarecoeficienti de salarizare 2019proiect de lege indicatori minimali salarizare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
UPDATE 17.10.2019

Proiectul de lege privind stabilirea salariilor avand la baza indicatori minimali de salarizare a tuturor angajatilor din economia nationala este adoptata tacit de SENAT, avand in vedere te termenul de dezbatere va fi depasit in cursul acestei saptamani. 

 Asadar, pe langa salariul minim stabilit de Guvern, o serie de coeficienti minimali de ierharhizare vor fi luati in considerare.


Stire initiala:

Daca salariile minime diferentiate din constructii au devenit lege, se pare ca mai multi senatori PSD, alaturi de ministrul Muncii, Budai Marius-Constantin, considera ca ar trebui sa existe indicatori minimali de salarizare a tuturor angajatilor din economia nationala.

Este vorba despre un proiect de lege care a fost depus recent la Senat si care vorbeste despre faptul ca ar trebui garantata o salarizare minimala tuturor angajatilor, in functie de pregatirea profesionala si studiile absolvite.

Propunerea legislativa pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia nationala vorbeste despre faptul ca in acest moment nu exista o lege care sa prevada acesti indicatori, se arata in expunerea de motive.

De asemenea, initiatorii aduc aminte si despre faptul ca exista exceptii in acest sens. Vorbim despre salarizarea din constructii, care apeleaza la coeficienti aplicabili salariului minim.


"Prin stabilirea unot indicatori minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia nationala se urmareste garantarea unor forme de protectie minima a venitului salariatului, precum si mentinerea unei motivari adecvate a muncii prin evitarea aplatizarii excesive a grilei de salarizare", considera initiatorii.


"Cuantumul salariului de baza minim se stabileste prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prin hotarare a Guvernului, potrivit legii," arata art.2 al proiectului de lege.


"In vederea asigurarii echilibrarii sistemului de salarizare intre sectorul bugetar si mediul economic concurential, pentru sectoarele pentru care nu au fost incheiate contracte colective de munca aplicabile la nivelul intregului sector de activitate, prin prezenta lege se stabilesc coeficientii minimali de ierarhizare salariala, cu respectarea prevederilor de la art.2," prevede art.3 al propunerii legislative.


Poti vedea proiectul de lege AICI >>>

In tabelul anexat proiectului se poate vedea ca se pleaca de la un coeficient minim de salarizare (1 pentru un muncitor necalificat), dar care urca pana la 2,80 pentru personal cu studii superioare de lunga durata si doctorat in domeniul de angajare.


ATENTIE! Propunerea legislativa nu este inca in vigoare, pentru a produce efecte are nevoie de votul favorabil al Parlamentului, promulgarea de catre presedintele tarii, precum si publicarea in Monitorul Oficial.


Dvs. cum reusiti sa va descurcati cu legislatia complexa privind salarizarea?

Reglementarea unor salarii minime diferentiate determina o sumedenie de dificultati practice.
  1.     La ce salariu minim se raporteaza angajatorul cand calculeaza plafonul indemnizatiilor medicale?
  2.     Care este salariul minim pe economie luat in calcul pentru stabilirea contributiilor individuale suportate de angajatori pentru salariatii ce obtin venituri sub nivelul salariului minim?
  3.     Care  sunt functiile pentru care se acorda salariul minim pentru studii superioare?


...afla totul din Consilier Ghid complet de Salarizare, Revisal si Contributii sociale, informatii GRATUITE aici >>




NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariu minim diferentiat studii superioareindicatori minimali salarizarecoeficienti de salarizare 2019proiect de lege indicatori minimali salarizare

Data aparitiei: 17 Octombrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Stabilirea salariilor MINIME diferentiate, se introduc coeficientii de ierarhizare? Nota: 4.28 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Dovada veniturilor. Adeverinta pentru pensieIntrebare: De la aparitia Legii 360/2023, primim solicitari de la angajati in care ne cere o adeverinta de vechime cu veniturile defalcate pe categorii: salariu de incadrare, regie, acord, sporuri diverse, prime, salariu brut, incasate incepand cu anul 1986 pana in 2001, din statele aflate in arhiva nu reusim sa identficam daca toate aceste venituri au fost supuse contributiei de pensie. Stim sigur ca societatea si-a achitat intotdeauna contributiile catre buget in conformitate cu legea in vigoare din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Deducerea personala in luna angajariiIntrebare: Un angajat isi schimba locul de munca in cursul lunii, Astfel, pana in 10 aprilie lucreaza la angajatorul X si din 11 aprilie lucreaza la angajatorul Y. Poate beneficia de deducere in ambele locuri?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]