Intr-o analiza recenta a tendintelor in evolutia activitatilor economice in perioada mai-iulie 2020, Institutul National de Statistica subliniaza ca intelege greutatile cu care se confrunta respondentii in contextul actual si aminteste, totodata, ca datele colectate ajuta la monitorizarea si informarea cu privire la efectele COVID-19 asupra economiei si societatii.
In ce priveste preturile, conform INS, soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii oricarui indicator statistic produs de INS.
Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.
De asemenea, arata sondajul oficial, in cadrul anchetei de conjunctura din luna mai 2020, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, scadere a volumului productiei (sold conjunctural -21%; in luna aprilie sold conjunctural -70%). “Pentru activitatea de fabricare a echipamentelor electrice se va inregistra cea mai semnificativa scadere (sold conjunctural -38%), in timp ce pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului se va inregistra crestere (sold conjunctural +37%)”, transmite INS.
Conform datelor colectate, activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice va inregistra scadere moderata (sold conjunctural -13%), comparativ cu perioada precedenta in care se estima stabilitate (sold conjunctural -4%).
“Referitor la numarul de salariati se estimeaza scadere, soldul conjunctural fiind de -26% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +4%)”, se arata in comunicatul INS.
Conform aceleiasi surse, potrivit estimarilor din luna mai 2020, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural 0%; in luna aprilie sold conjunctural -57%).
In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni, tendinta de relative stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural +3%; in luna aprilie sold conjunctural -58%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra relativa stabilitate (sold conjunctural -4%).
Totodata, potrivit INS, angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -8%).
Pentru urmatoarea perioada, managerii societatilor comerciale estimeaza crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +22%).
“Conform estimarilor din luna mai 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste scadere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural -29%; in luna aprilie sold conjunctural -62%). Dintre activitatile care vor inregistra cele mai insemnate scaderi mentionam: activitatile de creatie si interpretare artistica (sold conjunctural -100%), activitatile agentiilor turistice si ale tur-operatorilor (sold conjunctural -82%) si activitatile sportive, recreative si distractive (sold conjunctural -81%)”, informeaza INS.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<