Saptamana aceasta, Institutul National de Statistica a publicat mai multe date care vizeaza costul inregistrat cu forta de munca in forma ajustata in primul trimestru din 2013. Astfel, potrivit INS, acesta a scazut cu 2,76% fata de trimestrul precedent dar a fost mai mare cu 8,56% fata de acelasi trimestru al anului anterior.
Comparativ cu trimestrul IV 2012, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a scazut in majoritatea activitatilor din sectorul economic, cele mai semnificative scaderi inregistrându-se in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-8,88%), informatii si comunicatii (-6,16%) si intermedieri financiare si asigurari (-5,32%). Ce mai semnificativa crestere s-a inregistrat in alte activitati de servicii (5,16%).
In sectorul bugetar costul orar al fortei de munca a crescut fata de trimestrul precedent cu 3,08% in administratie publica, cu 2,86% in invatamânt si cu 0,73% in sanatate si asistenta sociala.
Fata de trimestrul I 2012, anul acesta cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca s-au regasit in activitatile de spectacole, culturale si recreative (17,25%), activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (13,17%), activitatile de servicii administrative si servicii suport (7,44%) si in industria extractiva (7,36%). O usoara scadere s-a inregistrat doar in tranzactiile imobiliare (-0,01%)
In sectorul bugetar, ca urmare a actualizarii legislatiei de salarizare a personalului platit din fonduri publice, s-au inregistrat cresteri ale costului orar al fortei de munca astfel: in administratie publica cu 22,10%, in sanatate si asistenta sociala cu 19,27% si in invatamant cu 18,26%.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Legis Plus Legislatia Muncii
Sursa: costelgilca.ro