In cazul in care angajatorul nu este autorizat de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii pentru incheierea contractelor de calificare profesionala, schimbarea functiei intr-o alta functie, a carei ocupare necesita o calificare, se poate face numai dupa ce salariatul obtine aceasta calificare prin absolvirea unui curs.
Pregatirea profesionala a salariatilor este obligatorie putand fi facuta in modalitatile prevazute de art. 193 Codul muncii republicat.
Potrivit dispozitiilor art. 18 alin. (3) si (4) din OG 129/2000, angajatorii pot organiza programe de formare profesionala pentru salariatii proprii, in baza carora elibereaza certificate de absolvire recunoscute numai in cadrul unitatilor respective. Certificatele au recunoastere nationala numai daca angajatorii sunt autorizati ca furnizori de formare profesionala.
Asadar, un angajator care nu este autorizat ca furnizor de formare profesionala poate organiza programe de formare profesionala pentru salariatii proprii. Certificatele de absolvire a cursurilor, in acest caz, au valabilitate numai in cadrul unitatii care a organizat cursurile de formare profesionala. In consecinta, angajatorul nu are obligatia sa se autorizeze ca furnizor de formare profesionala, dar daca nu o face, certificatele eliberate ca urmare a cursurilor organizate au recunoastere numai in cadrul unitatii respective.
Intrucat cursurile organizate de angajator constituie o modalitate de pregatire profesionala prevazuta de lege, angajatorul isi poate indeplini obligatia de a asigura participarea salariatilor la programe de formare profesionala si prin organizarea unor astfel de cursuri.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Insa, salariatul trebuie sa fie de acord cu aceasta forma de pregatire profesionala. In acest sens, art. 196 alin. (2) din Codul muncii stabileste ca, modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca. Pe cale de consecinta angajatorul poate incheia act aditional de formare profesionala la contractul de munca numai cu acordul salariatului iar calificarea obtinuta va fi recunoscuta numai in cadrul unitatii.
Modelul certificatului de absolvire il veti concepe dvs. folosind sigla societatii si pe fundal poate fi o imagine sugestiva cu privire la calificarea dobandita.
Informatiile ce vor fi inregistrare in Certificatul de absolvire sunt:
CERTIFICAT DE ABSOLVIRE
Dl/Dna .......................................... CNP .................................. nascut(a) in anul ...... luna ..... ziua ..... in localitatea ................... judetul/sectorul .................. fiul/fiica lui ............. si al(a) ............... a participat in perioada ........................... la programul de initiere/specializare cu durata de .......... ore, pentru ocupatia (competente comune) ................ cod COR ............ organizat de .................. cu sediul in localitatea ...................... judetul/sectorul ................. inmatriculat in Registrul comertului cu nr. ................................... cod unic de identificare ....................... si a promovat cursul de absolvire in anul ................. luna ......... ziua .......... cu nota/calificativul ................................. .
Prezentul certificat se elibereaza in confomitate cu prevederile O.G. nr. 129/2000 si este insotit de suplimentul descriptiv al certificatului.
Director, Secretar, Presedinte,
Nr. ..................... Data eliberarii: anul ............. luna ................ ziua ...........................