Specialist in domeniul SSM. Ce studii sunt necesare?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
08 Aprilie 2024
08 Aprilie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
specialist in ssmstudii necesare specialist ssm
Specialist in domeniul SSM. Ce studii sunt necesare?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Pentru rolul de 226302/ Specialist in domeniul SSM se poate incadra si un candidat cu sudii superioare economice? Daca nu, ce cod COR se poate aloca pentru un candidat cu astfel de studii si experienta de 11 ani ca inspector SSM?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conditiile privind studiile si pregatirea profesionala a persoanelor care sunt responsabile cu activitatile de prevenire si protectie a muncii sunt reglementate expres prin Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate prin HG nr.1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceste conditii trebuie indeplinite de toate persoanele care ocupa functii in domeniul SSM.
 
Angajatii dvs. cunosc ce obligatii au pe linie SSM? ITM-ul controleaza foarte strict acest lucru si aplica amenzi de pana la 8.000 de lei! Va oferim MODELE DE TESTE adaptate cerintelor sectorului dvs. de activitate! Puteti dovedi pe loc inspectorilor ca v-ati verificat angajatii pe linie SSM! Evitati din start amenda de 8.000 de lei, DETALII AICI >> 
 
Pentru nivel studii superioare (226302 specialist in domeniul securitatii si sanatatii in munca), la art. 50 din Normele metoologice, sunt reglementate cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului superior, care trebuie indeplinite in mod cumulativ, acestea fiind urmatoarele:
 
”a) absolvirea, in domeniile fundamentale: stiinte ingineresti, stiinte agricole si silvice, cu diploma de licenta sau echivalenta, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenta, ori a studiilor universitare de lunga durata sau absolvirea cu diploma de absolvire a studiilor universitare de scurta durata;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore;
c) absolvirea cu diploma sau certificat de absolvire, dupa caz, a unui program de invatamant postuniversitar in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 180 de ore.
(2) Indeplinirea cerintelor prevazute la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatele de absolvire a cursurilor prevazute la alin. (1) lit. b) si c).
(3) Cerinta minima prevazuta la alin. (1) lit. b) si c) este considerata indeplinita si in situatia in care persoana a obtinut o diploma de master sau doctorat in domeniul securitatii si sanatatii in munca”.
 
Avand in vedere aceste prevederi legale exprese, in opinia noastra, o persoana absolventa de studii superioare in domeniul economic nu indeplineste conditiile de studii necesare pentru a ocupa functia de  specialist in domeniul securitatii si sanatatii in munca cod COR 226302, deoarece studiile superioare cu diploma de licenta trebuie sa fie in domeniile stiinte ingineresti sau stiinte agricole si silvice.
Insa ar exista posibilitatea sa ocupe functia de inspector in domeniul SSM, care este o functie de nivel studii medii, regasindu-se in COR la Grupa majora 3 ”Tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic”, la codul 325723.
 
Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu sunt prevazute la art. 49 din Normele metodologice si sunt urmatoarele:
 
”a) studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore.
(2) Nivelul mediu prevazut la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatul de absolvire a cursului prevazut la alin. (1) lit. b).”
Prin urmare, daca persoana in cauza este absolventa de invatamant liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic si are certificat de absolvire a cursului in domeniul SSM, in opinia noastra, poate ocupa functia de inspector in domeniul SSM, cod COR 325723. In acest caz, fiind vorba de un post la nivel de studii medii, nu se iau in considerare studiile superioare, ci doar cele liceale.
 
Un raspuns oferit in aprilie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]