In atentia institutiilor publice: obligativitatea cursurilor in domeniul SSM

cursuri ssminstitutii publiceobligatii angajator ssm
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In situatia in care Compartimentul de SSM este subordonat serviciului de resurse umane din cadrul unei institutii publice, seful acestui serviciu trebuie sa detina o diploma in domeniul SSM?

In ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca, sunt posibile doua situatii:

a) daca institutia are mai mult de 250 de angajati, este necesara infiintarea unui serviciu intern de prevenire si protectie.

b) daca institutia are mai putin de 250 de salariati, angajatorul poate desemna unul sau mai multi dintre acestia drept persoana responsabila pe linie de SSM.

In fiecare dintre aceste situatii, cerintele privind cursurile in domeniul SSM sunt diferite.
Astfel:

Seful serviciului intern trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

a) absolvirea, in domeniile fundamentale: stiinte ingineresti, stiinte agricole si silvice, cu diploma de licenta sau echivalenta, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenta, ori a studiilor universitare de lunga durata sau absolvirea cu diploma de absolvire a studiilor universitare de scurta durata;

b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca de cel putin 80 de ore;

c) absolvirea cu diploma sau certificat de absolvire, dupa caz, a unui program de invatamant postuniversitar in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 180 de ore.

Spre deosebire de seful serviciului intern, lucratorul desemnat nu trebuie sa indeplineasca cerintele nivelului superior de pregatire, fiind suficiente  conditiile nivelului mediu.

Lucratorul responsabil pe linie de SSM trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

a) studii in invatamantul liceal: filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic.

b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca cu o durata de cel putin 80 de ore.

Din prevederile normative, rezulta faptul ca seful departamentului de resurse umane nu indeplineste conditiile obligatorii specificate, prin urmare nu poate avea ocupa functia de sef al serviciului intern.  

La randul lor, lucratorii in cadrul serviciului de prevenire si protectie trebuie sa indeplineasca, doar activitati de prevenire si protectie, prevenirea si stingerea incendiilor sau protectia mediului. Aceste atributii prevazute in fisa postului nu corespund atributiilor managerului de resurse umane.

Raspuns oferit de specialistii Portalssm.ro

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cursuri ssminstitutii publiceobligatii angajator ssm

Data aparitiei: 23 Mai 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

In atentia institutiilor publice: obligativitatea cursurilor in domeniul SSM Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]