Pensiile facultative au trecut de 2,56 miliarde lei

Isabela Alexe
Isabela Alexe
13 Iulie 2020
13 Iulie 2020
Isabela Alexe
Isabela Alexe
pensii facultativepilonul iii pensiifondul de pensii
Pensiile facultative au trecut de 2,56 miliarde lei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Datele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) arata ca fondurile de pensii facultative aveau active in valoare de peste 2,56 miliarde de lei, la 29 mai 2020, in crestere cu 15,9% comparativ cu nivelul inregistrat in mai 2019.
 
Titlurile de stat detineau cea mai mare pondere in cadrul activelor, de 1,563 miliarde de lei, respectiv 60,98%. Pe locul doi se aflau actiunile, cu 612,113 milioane de lei (23,88%). De asemenea, obligatiunile corporative se situau pe locul trei din acest punct de vedere, cu 131,906 milioane de lei, respectiv 5,15% din totalul activelor.
 
Conform datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara, valoarea activului total al fondurilor de pensii de la Pilonul III era de 2,563 miliarde de lei, in mai 2020, iar valoarea activului net era de 2,559 miliarde de lei.
 
Fondurile de pensii facultative aveau 516.355 de participanti la 29 mai 2020.
 
Pe Pilonul III sunt active urmatoarele fonduri de pensii: Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea, Raiffeisen Acumulare si Stabil.

Potrivit ASF Romania, la un fond de pensii facultative pot participa:
 
- Salariatii din sistemul public sau privat
- Functionarii publici
- Persoanele autorizate sa desfasoare o activitate independenta
- Persoanele care realizeaza venituri din activitati profesionale sau agricole.
 
Toti participantii si beneficiarii acestora la un fond de pensii facultative:
 
- Au aceleasi drepturi si obligatii si li se aplica un tratament nediscriminatoriu.
- Au dreptul la egalitate de tratament si in cazul schimbarii locului de munca, a domiciliului sau resedintei intr-o alta tara, stat membru al Uniunii Europene ori apartinand Spatiului Economic European.
 
Contributia la un fond de pensii facultative va afecta pensia publica?
 
Nu, participarea la un fond de pensii facultative nu va afecta pensia publica, ci va veni in completarea acesteia, alaturi de "pensia obligatorie".
 
Care este contributia pe care trebuie sa o platesc la un fond de pensii facultative?
 
- Spre deosebire de „pensiile private obligatorii” (Pilonul II), legislatia Pilonului III nu interzice participarea la pensiile facultative in functie de varsta, oricine putand contribui in sistem cu pana la 15% din veniturile brute realizare lunar. Pentru a putea beneficia de o pensie facultativa, conditiile legale impun ca fiecare participant sa aiba cel putin 90 de contributii lunare (nu neaparat consecutive) facute la fond, o varsta de cel putin 60 de ani si o suma minima acumulata, informeaza ASF Romania.
 
- Participantii pot, in orice moment, sa modifice, sa suspende sau sa inceteze contributiile la un fond de pensii facultative, cu instiintarea administratorului si angajatorului, cu mentiunea ca, in cazul incetarii platii, acestia isi pastreaza drepturile.
 
- Contributiile se acumuleaza intr-un fond de pensii facultative, fiind evidentiate in conturi individuale, proprietatea participantilor si a beneficiarilor legali ai acestora.
 
- Pentru angajatori, pensia privata facultativa poate reprezenta un instrument eficient de motivare a salariatilor si de management al resurselor umane dar si o solutie avantajoasa din punct de vedere fiscal - deductibilitatea fiscala se ridica la 400 de euro/an pentru fiecare angajat si la 400 de euro/an pentru angajator, arata aceeasi sursa.
 
Retineti! 
 
Dreptul la pensia facultativa se obtine odata cu aderarea si validarea actului individual de aderare la un fond de pensii facultative, la care se poate contribui individual, in nume personal, sau pentru care angajatorul plateste in numele tau. – ASF Romania
 
Persoana care doreste sa contribuie la fondul de pensii facultative trebuie sa indeplineasca obligatoriu condiţiile de eligibilitate, sa semneze actul individual de aderare la fond sis a achite prima contributie la fond, in mod direct sau prin intermediul angajatorului.
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]