Fara doar si poate ca modificarile din ultima vreme pot crea confuzie in ceea ce priveste noutatile din legislatia muncii. Iar modificarile Codului muncii aduse de Legea nr. 208/2021 publicata in M.Of. nr. 720 din 22 iulie 2021 si O.U.G. nr. 117/2021, publicata in M.Of. nr. 951 din 5 octombrie 2021 sunt importante si ar trebui cunoscute de catre toti cei care activeaza in acest domeniu.
- Angajatorul nu poate obliga persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul sa utilizeze semnatura electronica avansata sau semnatura electronica calificata, la incheierea, modificarea, suspendarea sau, dupa caz, la incetarea contractului individual de munca.
- Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
- Primirea la munca a unuia sau a mai multor salariati cu depasirea duratei timpului de munca stabilita in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata.
- Acordul de prestare a orelor suplimentare trebuie sa fie scris in cazul telesalariatilor. Nerespectarea acestei prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de 5.000 de lei.
- Incepand cu luna octombrie 2021, valoarea nominala a unui tichet de masa, nu poate depasi cuantumul de 20,09 lei iar valoarea sumei lunare care se acorda sub forma de tichete de cresa este de 490 lei.
In plus, in Ghid practic al Codul muncii gasiti detalii despre:
- Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in 2022, de 2.550.
- In 2022 toate drepturile si obligatiile stabilite potrivit legii se determina prin raportare la nivelul de 2.550 lei al salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
- Zile libere pentru vaccinare
- Pentru domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este de 3.000 lei
- Registrul electronic de evidenta a zilierilor
- Veniturile care se declara in Declaratia unica conform Ordinului nr. 14/2021, publicat in M.Of. nr. 33 din 12 ianuarie 2021
- Procedura de sactionare disciplinara a angajatilor care incalca demnitatea personala a altor angajati
- Procedura privind identificarea cazurilor de hartuire la locul de munca
- Procedura de desemnare a persoanei cu atributii in domeniul egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati
- Masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2
- Zile libere pentru supravegherea copilului
- Reducerea timpului de munca a salariatilor cu cel mult 50% din durata prevazuta in CIM
40 Modele de Regulament Intern
Diurna legala in Romania si in strainatate
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
- Angajarea in munca
- Contractul individual de munca
- Actele interne obligatorii ale angajatorului
- Modul de acordare a zilelor libere
- Efectuarea concediului de odihna
- Preavizul
- Modificarea elementelor CIM
- Incetarea CIM
- Procedura de sanctionare a salariatilor
- Nota sau Fisa de lichidare