Asa cum stiti, Legea Uceniciei (Legea nr. 106/2011) a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 429 din 20 iunie 2011.
Principalele modificari se refera la introducerea unui coordonator de ucenicie, inregistrarea contractului de ucenicie in REVISAL, modificarea duratei contractului, introducerea obligatiei angajatorului de a efectua evaluarea pregatirii teoretice si practice a ucenicului.
Astfel, trebuie sa stiti ca noua lege
- elimina obligatia angajatorului de a obtine autorizatia si atestatul de maistru de ucenicie, avand in vedere ca angajatorul trebuie sa desemneze o persoana care sa coordoneze ucenicia la locul de munca. Coordonarea formarii profesionale urmeaza sa fie realizata de coordonatorul de ucenicie. Acesta trebuie sa fie salariat al angajatorului care organizeaza ucenicia la locul de munca.
- in cazul contractului de ucenicie se aplica prevederea inregistrarii in registrul general de evidenta a salariatilor, anterior inceperii activitatii. Registrul va fi transmis inspectoratului teritorial de munca.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Ghidul HR-istului
- durata contractului de ucenicie la locul de munca prevede cresterea perioadei minime de incheiere a acestuia, de la 6 la 12 luni. Durata maxima nu poate depasi, in continuare, 3 ani.
- evaluarea pregatirii teoretice si practice a ucenicului nu va mai fi obligatorie pentru angajator, in cadrul unui centru de evaluare si certificare a competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale. In acelasi timp, acesta va acoperi si costurile evaluarii si certificarii formarii profesionale prin ucenicie la locul de munca.
- angajatorul care incheie contracte de ucenicie la locul de munca poate primi lunar, la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, pe perioada executarii contractului de ucenicie, pentru fiecare ucenic, o suma egala cu 60% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare, prevazut de Legea nr. 76/2002. Angajatorii nu au voie in aceste conditii sa intrerupa raporturile de munca.
Legea 106/2011 urmeaza sa intre in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.