Precizam ca potrivit art. 2 din Legea 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz, vor stabili prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, care sa prevada:
a) numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum si valoarea nominala a tichetului de masa, in limita celei prevazute de lege, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
b) numarul de zile lucratoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariatilor;
c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii.
Asadar, Legea 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa prevede ca acordarea tichetelor de masa se stabileste prin contractual colectiv de munca.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
250 Modele Fise de Post
Pe de alta parte, Codul muncii prevede la art. 17 alin. (3) lit. k) coroborat cu alin. (4) ca unul dintre elementele contractului individual de munca este salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul. Or, tichetele de masa reprezinta un element constitutiv al veniturilor salariale.
Insa, trebuie sa tineti cont de faptul ca odata inserate in cuprinsul contractului individual de munca, modificarile in ceea ce priveste acordarea lor pot fi operate numai cu acordul salariatul.