Contravaloare tichete de masa castigate in instanta. Cum gestionam modificarea salariului?

24 Aprilie 2013
24 Aprilie 2013
Contributiiindicele de inflatietitlu executoriutichete de masa
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In randurile urmatoare, vom analiza cazul unei persoane care a castigat in instanta procesul cu cu privire la dreptul de a primi tichete de masa pentru o perioada de 8 luni de zile. Vom vedea astfel care este termenul de plata (contravaloarea tichetelor de masa) pentru perioada respectiva si care e modalitatea de calcul.

In concret, se va calcula rata inflatiei, fiind vorba de drepturi din perioada ianuarie - august 2011. Se va tine astfel cont de concediul de odihna si se va introduce astfel informatia la calculul salariului, urmand sa se modifice Declaratia 112 si impozitul.

Se va stabili astfel modalitatea legala de a plati toate drepturile cuvenite in cazul in care in sentinta este specificat ca salariatul primeste contravaloarea bonurilor de masa pentru perioada sus-mentionata.

Solutia consultantului:

Potrivit art. 628 alin. (3) din Codul de procedura civila aplicabil in cazul proceselor si executarilor silite incepute anterior datei de 15 februarie 2013, daca prin titlul executoriu nu au fost acordate dobanzi, penalitati sau alte asemenea sume care sa poata fi stabilite potrivit alin. (2), executorul judecatoresc, la cererea creditorului, poate actualiza valoarea obligatiei principale stabilite in bani, indiferent de izvorul ei.

In cazul in care titlul executoriu nu contine niciun asemenea criteriu, executorul judecatoresc va proceda, la cererea creditorului, la actualizare in functie de rata inflatiei, calculata de la data cand hotararea judecatoreasca a devenit executorie sau, in cazul celorlalte titluri executorii, de la data cand creanta a devenit exigibila si pana la data platii efective a obligatiei cuprinse in oricare dintre aceste titluri.

In situatia expusa intelegem ca nu este cazul unei executari silite ci cazul unei executari voluntare. Insa, daca executorul judecatoresc poate actualiza sumele datorate cu rata inflatiei in lipsa unei astfel de prevederi in titlul executoriu apreciem ca actualizarea trebuie efectuata si atunci cand executarea se realizeaza de buna voie.

In consecinta, angajatorul va efectua plata contravalorii tichetelor de masa actualizata cu indicele de inflatie.



NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]