“Un salariat care implineste in curand varsta de 65 ani nu a adus angajatorului documente privind vechimea in munca anterior angajarii si nu se poate verifica astfel daca a implinit 15 ani stagiu de cotizare. Se poate face incetarea de drept a CIM la data la care implineste 65 ani? Daca se constata ca nu are 15 ani stagiu ce se poate intampla?”
Raspunsul specialistului:
Salariatilor, la indeplinirea conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare, le inceteaza de drept contractul individual de munca (art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii).
Conform art. 56 alin. (4) din Codul muncii, pe baza cererii formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca.
Asadar, contractul inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare daca salariatul nu solicita continuarea acestuia.
Astfel, in cazul pensionarii la limita de varsta, independent de vointa salariatului si a angajatorului sau de comunicarea deciziei de pensie, contractul individual de munca inceteaza de drept in ziua in care salariatul indeplineste cumulativ conditiile de varsta standard si stagiu minim de cotizare pentru pensionare daca salariatul nu solicita continuarea raportului de munca.
Dupa aceasta data contractul individual de munca initial nu mai exista, iar salariatul poate presta activitate numai daca incheie cu angajatorul un alt contract individual de munca.
Ori, contractul de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare in temeiul art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii numai daca salariatul indeplineste cumulativ conditiile.
Angajatorul trebuia sa solicite la angajare copie de pe carnetul de munca al salariatului
In concluzie, in cazul pensionarii pentru limita de varsta, contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, salariatul putand presta activitate numai daca incheie cu angajatorul un alt contract individual de munca. Principiul este aplicabil tututror salariatilor ce presteaza activitatea in temeiul unui contract individual de munca indiferent daca acesta este in domeniul public sau privat daca salariatul nu solicita continuarea raportului de munca.
Astfel, daca salariatul nu a solicitat continuarea activitatii pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatului ii va inceta de drept contractul individual de munca la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare.
Daca salariatul nu indeplineste cumulativ conditiile de pensionare dosarul sau va fi respins.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<