Studiu BNS: Salariile nu sunt proportionale cu munca depusa de romani

piata munciiangajatisalariustudiu bnsplata salariilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Un studiu recent facut de BNS arata ca circa 55 dintre salariatii romani considera ca ar trebui sa fie platiti cu sume mai mari pentru munca pe care o depun zilnic la locul de munca. In plus, relatiile la munca au devenit mult mai formale si predomina sentimentul de concurenta. Studiul intocmit de BNS s-a numit "Conditiile de munca, satisfactia si performanta la locul de munca".

Cele mai multe nemultumiri exprimate de cei supusi studiului vin de pe urma faptului ca acestia nu sunt implicati in procesele de luare a deciziilor, nu le este apreciata si nici recompensata fidelitatea la locul de munca si nu li se acorda tratament special in cazul factorilor de risc fizic (presiunea survenita din termene scurte sau lucrul in schimburi).

In general, cei nemultumiti de salarii sunt barbati (cu 50% mai multi decat femeile), care lucreaza in mediul privat (cu 52% mai multi decat in sectorul public) si au mai avut cel putin un loc de munca anterior (cu 28% mai multi angajati cu experienta decat cei aflati la primul loc de munca).

Un alt aspect important care influenteaza negativ relatiile de munca se refera la formalizarea raporturilor dintre sefi si angajati, cat si dintre salariati, predominand sentimentul de concurenta, nu de cel de cooperare. Ponderea relatiilor amicale intre sefi si angajati s-a redus de la 23% in 2010 la 17% in 2011, iar intre angajati a scazut de la 71% in 2010 la 64% in 2011.

De asemenea, in perceptia angajatilor, tot mai multi romani vor sa plece la munca in alte state. Doar un roman din o suta s-a intors sa lucreze in tara si unul din cinci ar pleca la munca in strainatate. Raportul dintre emigratia potentiala si imigratia efectiva este de 21 la 1, ceea ce arata ca perceptia de pe piata muncii din Romania nu s-a imbunatatit, potrivit autorilor studiului.



NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
piata munciiangajatisalariustudiu bnsplata salariilor

Data aparitiei: 31 Ianuarie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu BNS: Salariile nu sunt proportionale cu munca depusa de romani Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]