Daca angajatorii au experimentat nenumarate obstacole odata cu pandemia, iar multe firme medii si mici au fost nevoite sa isi inchida activitatea, exista si vesti bune din zona angajatorilor care inca se mentin si reusesc sa se dezvolte si in pandemie: pentru 2021 au in plan cresteri salariale.
Se estimeaza ca cele mai multe cresteri vor fi facute de catre multinationale, fiind alocate deja procente de pana la 4,8% pentru majorarea salariilor. Vor fi majorate inclusiv salariile managerilor, chiar daca aceste cresteri, o arata sondaje recente, vor fi de pana in 3.8%. Salariile din domeniul asigurarilor si din industria bunurilor perisabile vor avea cele mai mari cresteri. De asemenea, vor primi bonusuri angajatii de top pe care companiile vor dori sa ii aiba in continuare in echipa.
Cele mai multe companii au amanat majorarile salariale pe care le aveau in plan pentru anul curent, insa acest aspect nu impiedica majorarea veniturilor in anul urmator.
"Strategia este de amanare. Nu vom anula mariririle, asta daca nu cumva descoperim in octombrie, sa zicem ca se intampla ceva dramatic pe piata IT, deci am amanat din primavara spre sfarsitul anului maririle. Intentionam sa le mentinem. Daca lucrurile se mentin asa, vom avea o marire destul de ok, un pic peste media pietei pentru acest sfarsit de an", a precizat Georgiana Coltea, manager de HR la o firma de IT, pentru
Mediafax.
De asemenea, conform aceleiasi surse, Oana Botolan Datki, consultant, a explicat ca exista companii puternic afectate care au inghetat "orice cresteri, angajari" si care au facut inclusiv reduceri de personal.
In Statele Unite, in 2020, 14% dintre companii au ales sa nu planifice majorari salariale, iar industriile continua sa isi gestioneze cu atentie bugetele si sa reduca semnificativ costurile. Cresterile salariale estimate la nivel global pentru anul viitor nu vor depasi 3%, aceasta fiind media generala estimata in fiecare an.
Specialistii in finante considera criza actuala ca fiind una de mare amploare si pun accent pe importanta unor masuri stricte in ce priveste gestionarea bugetelor actuale si planificarea unor cheltuieli in viitor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Fisa postului pentru Arhitect de interiorIntrebare: Am rugamintea sa mi transmiteti fisa postului pentru pozitia Arhitect de interior Cod COR 216111.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<