Raspuns: In perioada ianuarie – iulie 2011 au fost aplicabile dispozitiile HG 161/2006.
Astfel, in conformitate cu prevederile art. 3 alin. (2) din HG 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor (Revisal), registrul se completa in ordinea angajarii si cuprindea urmatoarele elemente:
a) elementele de identificare a tuturor salariatilor: numele, prenumele, codul numeric personal (CNP);
b) data angajarii;
c) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR) sau altor acte normative;
d) tipul contractului individual de munca;
e) data si temeiul incetarii contractului individual de munca.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Legis Plus Legislatia Muncii
Astfel, in perioada ianuarie – iulie 2011, numai aceste elemente si modificarea lor se inregistra in REVISAL.
Prin urmare, pana la 1 august 2011, la intrarea in vigoare a HG 500/2011, nu se inregistra in Revisal suspendarea CIM pentru concediu fara plata.
Incepand cu data de 1 august 2011, in noul registru electronic vor fi preluate automat toate contractele individuale de munca pe durata nedeterminata cu norma intreaga, in vigoare la 1 august 2011, precum si contractele care la data de 1 august 2011 sunt suspendate.
Incepand cu data de 1 august 2011, potrivit dispozitiilor art. 3 si 4 din HG 500/2011, registrul se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde urmatoarele elemente:
a) elementele de identificare a tuturor salariatilor: numele, prenumele, codul numeric personal - CNP, cetatenia si tara de provenienta - Uniunea Europeana - UE, non-UE, Spatiul Economic European - SEE;
b) data angajarii;
c) perioada detasarii si denumirea angajatorului la care se face detasarea;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR) sau altor acte normative;
e) tipul contractului individual de munca;
f) durata normala a timpului de munca si repartizarea acestuia;
g) salariul, sporurile si cuantumul acestora;
h) perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale;
i) data incetarii contractului individual de munca.
Completarea, respectiv inregistrarea in registru se face dupa cum urmeaza:
a) la angajarea fiecarui salariat, elementele prevazute la lit. a)-g) se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza;
b) elementul prevazut la lit. g) se completeaza si pentru contractele individuale de munca deja inregistrate, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari;
c) elementele prevazute la lit. h) se inregistreaza in registru in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii;
d) elementele prevazute la lit. i) se inregistreaza in registru la data incetarii contractului individual de munca/la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca;
e) pentru salariatii detasati, angajatorul de baza completeaza perioada detasarii si denumirea angajatorului la care se face detasarea, anterior inceperii detasarii.
Orice modificare a elementelor prevazute la lit. a), c)-g) se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare prevazut la art. 17 alin. (5) din Legea nr. 53/2003, republicata.
Exceptie fac situatiile in care modificarile se produc ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau ca efect al unui act normativ cand inregistrarea in registru se face in ziua in care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat cunostinta de continutul acestora.
Orice corectie a erorilor survenite in completarea registrului se face la data la care angajatorul a luat cunostinta de acestea.
Potrivit dispozitiilor HG 500/2011, in registrul general de evidenta a salariatilor se vor inregistra si contractele de munca deja inregistrate pentru a fi inregistrat salariul, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a HG 500/2011, respectiv pana la data de 29 octombrie 2011.
In concluzie, pentru perioada 01.01.2011-31.07.2011 nu se inregistreaza in Revisal suspendarea contractului individual de munca pentru concediu fara plata.