Parlamentul European a adoptat miercuri o propunere legislativa ce permite o protectia mai buna a lucratorilor detasati temporar in alte state comunitare, conform unui comunicat al institutiei.
Parlamentul European a clarificat regulile de diferentiere intre detasarile reale si incercarile de a ocoli legislatia in vifoare.
In acest sens, statele membre vor avea flexibilitate sporita in vederea efectuarii de verificari, iar contractorii si subcontractorii din industria de constructii vor fi responsabili in comun si in solidar pentru actele de nerespectare a legislatiei muncii.
Aceasta propunere legislativa doreste imbunatatirea modalitatilor de aplicare a regulilor impuse de o directiva din 1996, referitoare la conditiile de munca ale lucratorilor detasati in strainatate in vederea prestarii de servicii in mod temporar. Obiectivul principal al acestei propuneri legislative este de prevenire a abuzurilor.
"Aceasta directiva reprezinta un pas inainte pentru o mai mare protectie a lucratorilor detasati. Imbunatateste cooperarea dintre statele membre si combate abuzurile, cum ar fi falsele activitati independente si companiile de tip cutie postala", a declarat presedinta comisiei parlamentare pentru forta de munca si afaceri sociale, Pervenche Berès (S&D, FR).
"Textul final creeaza un echilibru intre libertatea de a oferi servicii si protectia lucratorilor detasati. Certitudinea legalitatii este mai mare si va imbunatati situatia lucratorilor detasati, in numar de peste un milion in UE", a notat raportorul Danuta Jazlowiecka (PPE, PL).
Esential de mentionat este faptul ca acordul cuprinde o lista de masuri nationale de control, in vederea asigurarii aplicarii corecte a directivei din 1996. La aceasta lista de masuri nationale de control, statele membre pot adauga altele.
"Directiva de implementare imbunatateste si accesul la informare, atat pentru companii, cat si pentru lucratorii detasati. Parlamentul a introdus clauze care sa asigure ca aceste informatii sunt transparente si oferite gratuit, intr-un format accesibil pe o unica pagina oficiala de internet, in mai multe limbi, tinand cont de cererea de pe piata muncii a statului membru gazda. Informatiile de pe pagina de internet vor descrie conditiile de munca si sociale aplicabile lucratorilor detasati, precum si procedurile pentru a depune plangeri.", se arata in comunicatul emis de PE.
sursa: Parlamentul European