Angajatorii nu sunt intotdeauna dispusi sa respecte legea. Mult prea des, numerosi angajatori sunt gata sa stirbeasca drepturile angajatilor lor pentru simplul fapt ca pot si li se ofera ocazia. Ghidul HR-istului Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Demn de mentionat ca li se ofera ocazia sa nu respecte legea de cate ori angajatul nu isi cunoaste drepturile sau le cunoaste si se teme sa le solicite. Nu rar se intampla ca angajatorul sa isi intimideze salariatii si pe fond de stres, teama si panica indusa, angajatii sa accepte conditii de munca necorespunzatoare, zile de concediu de odihna mai putine, salarii reduse in mod abuziv si nu numai.
Pe de o parte, savarsirea unei infractiuni/ nedreptati trebuie sa aiba doua parti implicate:
1. Angajatorul care nu respecta legea
si
2. Angajatul care nu isi apara drepturile (pentru ca nu le cunoaste sau pentru ca ii este teama sa si le ceara).
Angajatii ar trebui sa faca o minima investitie in viitorul lor profesional si personal si sa citeasca minim o data pe an, Codul muncii. Nu glumesc si nu exagerez. Desi nu este singurul act ce reglementeaza raporturile de munca, este totusi cel mai important, de baza, de bun simt, as putea spune.
Una este sa imi spui ca ai citit Codul muncii si ai neintelegeri si cu totul altceva este sa imi spui ca habar nu ai ce scrie in Codul muncii si speri ca angajatorii sunt toti de buna credinta. Nu sunt toti de buna credinta. Te scutesc eu de la bun inceput de aceasta speranta desarta si total nefondata.
Si desi nu este Biblia, la locul de munca, textul Codului muncii reprezinta legea si este singura in masura sa te ajute. Asa ca va recomand sa il cititi si acest lucru sa il faceti fara eterna si eronata parere ca este un text imposibil de parcurs, imposibil de inteles, imposibil de respectat.
Aud prea des aceste sintagme care nu fac decat rau in cazul angajatilor si angajatorilor deopotriva: "Legislatia muncii este greoaie", "Legislatia muncii este plina de interpretari si usor de adus in defavoarea angajatului sau a angajatorului", "Hatisul legislativ", "Legislatia muncii nu este pentru amatori, ci doar pentru profesionisti".
Va garantez solemn ca la o prima citire a acestui text, Codul Muncii, veti descoperi faptul ca este usor de parcurs si ii veti intelege notiunile. Si acolo unde nu le intelegeti, va garantez ca veti gasi toate definitiile si explicatiile in mediul online, pe site-uri si forum-uri administrate de profesionisti din domeniu.
Cateva dintre drepturile pe care numerosi angajatori le neglijeaza, la ignora, se prefac ca nu exista sau sunt optionale:
- dreptul la cele minim 20 de zile de concediu de odihna
- dreptul la salariu corespunzator pentru munca prestata. Daca lucrezi 8 ore pe zi, ai dreptul la minim 1050 de lei (salariul minim valabil de la 1 iulie 2015 iar de la 1 ianuarie 2016, va fi de 1250 de lei).
- dreptul sa ti se retina si sa se vireze contributii de catre angajator, astfel incat, daca vreodata vei avea nevoie, sa beneficiezi de servicii medicale gratuite si/sau compensate. Nu mai punem la socoteala faptul ca aceste contributii se duc si la pensie. Poate ca acum nu crezi ca este timpul sa te gandesti la pensie insa ceva in plus inseamna mai mult decat absolut nimic. Se prea poate ca peste ani si ani, sa regreti faptul ca nu te-ai ingrijit de pensia ta.
- dreptul de a alege daca vei semna sau nu contractul de munca, clauze de formare profesionala, clauze de neconcurenta, clauze de orice fel, acte aditionale de modificare a contractului de munca si orice alt document unde ti se cere o semnatura.
Nu exista act pe catre trebuie sa il semnezi in mod obligatoriu. Daca ti se cere semnatura, inseamna ca trebuie sa fii de acord cu cele scrise in act. Daca nu esti de acord, nu semnezi. Este chiar atat de simplu.
- dreptul de a citi pana la capat orice act pe care urmeaza sa il semnezi. Daca vezi ca angajatorul te grabeste sau rade de tine ca vrei sa citesti cu atentie actele pe care urmeaza sa le semnezi, cu atat mai mult iti recomand sa citesti totul cu atentie, de cate ori este nevoie. Daca ceva iti este neclar, te sfatuiesc sa citesti contractul impreuna cu cineva avizat, cu experienta in dreptul muncii, legislatia muncii si HR, in domeniul juridic.
Cel mai des, angajatul semneaza pe fuga, este entuziasmat de faptul ca tocmai i se ofera un nou post, se grabeste sau este grabit. De multe ori, angajatii semneaza in necunostinta de cauza acte pe care mai apoi le vor regreta.
Va amintesc faptul ca semnarea unor acte atrage dupa sine si plata de daune interese daca sunt clauze pe care angajatul nu le va respecta. Nu este de gluma cu niciuna dintre aceste clauze. Legea functioneaza atat in favoarea angajatului, cat si in favoarea angajatorului.
Va mai recomand sa urmati un curs introductiv de legislatia muncii. Va reprezenta cea mai buna investitie pentru ca raporturile de munca sa se desfasoare conform legii. Desigur, cursurile de legislatia muncii nu se fac in cateva ore si nici gratuit. Dar va garantez ca informatiile castigate vor functiona in avantajul vostru, chiar daca nu veti face cariera in domeniu. Va vor ajuta in viata profesionala, oricare ar fi domeniul in care activati.
Cesiunea drepturilor este interzisa de Codul Muncii. Iar angajatorii care iti cer sa uiti de drepturile tale sunt cei alaturi de care nu merita sa lucrezi, niciodata, nici macar daca ar fi ultimii angajatori din lume.
De asemenea, va recomand sa nu uitati faptul ca actul negocierii face parte din viata noastra, din viata personala si mai ales in viata profesionala. Nimic nu trebuie acceptat in mod obligatoriu daca poate fi negociat. Si in viata profesionala, sunt numeroase aspecte pe care le puteti negocia:
- inserarea anumitor clauze in contractul individual de munca
- conditiile de lucru
- salariul
- prime si bonusuri
- anumite indemnizatii si sporuri (spor de fidelitate, spor de limba straina, spor de vestimentatie samd.)
- timpul de munca
- programul de lucru
- tipul sarcinilor efectuate
- nivelul de responsabilitate
- formarea profesionala
... si nu numai!
Acolo unde stiti ca se pot negocia diverse asptecte, nu va jenati sa o faceti. Daca voi nu luptati pentru drepturile voastre, nu va asteptati ca altii sa vi le ofere de-a gata.
Mai mult, va recomand sa apelati la profesionisti din domeniu oricand exista nelamuriri de care va loviti in raporturile voastre de munca, la locul de munca. Exista consultanti HR si avocati care isi ofera serviciile pro-bono. Exista forumuri administrate de consilieri juridici si specialisti in legislatia muncii. Expuneti-va cazurile si veti descoperi ca sunt numerosi profesionisti care va vor oferi solutii eficiente in mod gratuit. Acesta este unul dintre avantajele mediului online.
In acelasi timp, va sfatuiesc sa tineti o legatura stransa cu departamentul de HR de la locul vostru de munca. Este obligatia lor sa va ajute sa intelegeti totul despre contractele voastre de munca. Nu este un favor pe care vi-l fac, ci o obligatie ce le revine. Contractele de munca si situatia salariilor nu este un mister sau un secret. Nu va face nimeni un favor fiindca va elibereaza adeverinta de salariat. Este obligatia lor. Transparenta la locul de munca reprezinta intotdeauna un aspect esential, care sa va spuna daca aveti de-a face cu angajatori cu care puteti colabora pe termen lung.
De asemenea, un alt sfat de care sa tineti cont este sa va masurati progresul profesional, din 6 in 6 luni minim. Actualizati-va CV-ul in mod constant si stabiliti daca de la an la an, ati castigat noi abilitati si competente, daca aveti mai multe sanse sa va angajati pe un post mai bun, daca ati crescut cu adevarat.
Cunosc prea mult cazuri in care profesionistii stagneaza in cariera lor. Cunosc si cazuri in care profesionistii pot spune cu mana pe inima ca pleaca mai "saraci" decat au venit. Cu alte cuvinte, au uitat si notiunile cu care au venit in firme. Pesemne au primit sarcini de rutina si daca nu si-au exersat abilitatile si competentele cu care au venit in firma, le-au pierdut. Ar trebui sa refaca formarea profesionala anterioara ca sa o poata refolosi la un viitor loc de munca. Trist dar valabil in numeroase cazuri. Este si cea mai proasta alegere pe care un profesionist o poate face, sa ramana pe un post care nu il imbogateste profesional.
Mai mult, va atentionez asupra faptului ca in materie de legislatia muncii, nimeni nu se naste invatat. Cu totii am pornit de jos, de la prevederi pe care le-am invatat pas cu pas, treptat, cate un capitol. In timp, cititind legi si monitoare oficiale, acte normative ce armonizeaza Codul muncii si hotarari de guvern care modifica diverse acte, am reusit sa intelegem mai multe si sa ne imbogatim universul cunoasterii in materie de dreptul muncii. Dar nu deodata si nu peste noapte. De cele mai multe ori, gandul ca informatiile se castiga in timp, determina oamenii sa renunte la aprofundarea lor.
Dupa cum stim cu totii, tot ce este important in viata, se invata in timp, cu eforturi continue. La final, toate merita din plin. Nu poti anticipa cat de mult te va ajuta cunoasterea legii cand te vei lovi de probleme si neintelegeri la locul de munca. Ramane de vazut.
Sa aveti succes, curaj profesional si cariere stralucite!