Este demn de precizat inca de la inceput ca potrivit art. 10 alin. (6) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31, baza de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale o constituie media veniturilor lunare realizate sau, dupa caz, venitul lunar din prima luna de activitate, cu respectarea prevederilor alin. (4).
La art. 9 este prevazut si concediu medical pentru boala infecto-contagioasa cu izolare (cod 51).
Cum se va proceda daca persoana in cauza urma cursurile universitare? Va fi luata perioada in baza de calcul?
"Angajata din 01.08.2021, vine cu concediu medical in perioada 15.10-28.10 (cod 51 Covid). La calculul bazei se pun numai lunile lucrate (august, septembrie) sau iau in considerare salariul minim pe economie si zilele aferente anterior angajarii. Mentionez ca salariata anterior angajarii (pana in iulie 2021) a urmat cursuri de master timp de 2 ani."
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton
Potrivit art. 8 alin.(3) b) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si perioadele in care asiguratul:
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune.. Dovada absolvirii cursurilor de zi ale invatamantului universitar se face cu diplomele eliberate de institutiile autorizate, in conditiile legii. Dovada duratei normale a studiilor respective se face cu diploma de absolvire, foaia matricola sau cu adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior.
Conform art. 10 alin. (4) din acelasi act normativ:
(4) In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1)-(3), se constituie baza de calcul al indemnizatiilor se utilizeaza perioadele asimilate stagiului de asigurare prevazute la art. 8 alin. (2), veniturile care se iau in considerare sunt:
a)indemnizatiile de asigurari sociale de care au beneficiat asiguratii, prevazute la art. 8 alin. (2) lit. a);
b)salariul de baza minim brut pe tara din perioadele respective, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (2) lit. b) si c);
Perioada in care salariata a urmat cursurile universitare va fi luata in calcul daca cursurile au fost urmate la zi si daca au fost absolvite cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune.
Daca aceste conditii sunt indeplinite, baza de calcul se va constitui din salariu minim pe economie pentru perioada aprilie – iulie, iar pentru perioada august – septembrie se vor lua in calcul veniturile salariale brute realizat asupra carora s-a calcul CAM.
In cazul in care salariata nu a urmat cursurile universitare la zi sau daca cursurile nu au fost absolvite cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune, baza de calcul se constituie din veniturile salariale brute asupra carora s-a calcul CAM si care au fost realizate in perioada august – septembrie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Retineri din salariu. Daune materiale. Temei incetare CIMIntrebare: Un conducator auto transport rutier de marfuri (cod COR 833201) a fost angajat in perioada 28.03.2025-09.05.2025 la o societate de transport international de marfuri. Incetarea a fost facuta cu art. 31 alin 3. Acest angajat a facut mai multe daune la firma pentru care a cursat (vagon, marfa, etc. - daune care depasesc 3.000 euro). Poate societatea noastra sa ii retinta angajatului din salariu si indemnizatia de detasare contravaloarea daunei? Am inteles ca ar fi legal in baza facturilor de dauna...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Conducator in domeniul SSM. StudiiIntrebare: Un angajat cu studii superioare economice - managment, in specializarea Management cu un curs finalizat de 240 h absolvit cu certificat de atestare a competentelor profesionale de Evaluator de risc si auditor in domeniul secritatii si sanatatii in munca, poate ocupa postul de conducere al activitatii de activitatii de SSM?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<