Concediu medical cod 51 - COVID. Care va fi baza de calcul, se vor lua in considerare si cursurile universitare?

baza de calcul concediu medical covidconcediu medical cod 51concediu medical covid
Concediu medical cod 51 - COVID. Care va fi baza de calcul, se vor lua in considerare si cursurile universitare?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Este demn de precizat inca de la inceput ca potrivit art. 10 alin. (6) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31, baza de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale o constituie media veniturilor lunare realizate sau, dupa caz, venitul lunar din prima luna de activitate, cu respectarea prevederilor alin. (4).
 
La art. 9 este prevazut si concediu medical pentru boala infecto-contagioasa cu izolare (cod 51).
 
Cum se va proceda daca persoana in cauza urma cursurile universitare? Va fi luata perioada in baza de calcul?
 
"Angajata din 01.08.2021, vine cu concediu medical in perioada 15.10-28.10 (cod 51 Covid). La calculul bazei se pun numai lunile lucrate (august, septembrie) sau iau in considerare salariul minim pe economie si zilele aferente anterior angajarii. Mentionez ca salariata anterior angajarii (pana in iulie 2021) a urmat cursuri de master timp de 2 ani."
 
 
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton
 
 
Potrivit art. 8 alin.(3) b) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si perioadele in care asiguratul:
 
b)  a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune.. Dovada absolvirii cursurilor de zi ale invatamantului universitar se face cu diplomele eliberate de institutiile autorizate, in conditiile legii. Dovada duratei normale a studiilor respective se face cu diploma de absolvire, foaia matricola sau cu adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior.
 
Conform art. 10 alin. (4) din acelasi act normativ:
 
(4) In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1)-(3), se constituie baza de calcul al indemnizatiilor se utilizeaza perioadele asimilate stagiului de asigurare prevazute la art. 8 alin. (2), veniturile care se iau in considerare sunt:
 
a)indemnizatiile de asigurari sociale de care au beneficiat asiguratii, prevazute la art. 8 alin. (2) lit. a);
b)salariul de baza minim brut pe tara din perioadele respective, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (2) lit. b) si c);
 
Perioada in care salariata a urmat cursurile universitare va fi luata in calcul daca cursurile au fost urmate la zi si daca au fost absolvite cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune.
 
Daca aceste conditii sunt indeplinite, baza de calcul se va constitui din salariu minim pe economie pentru perioada aprilie – iulie, iar pentru perioada august – septembrie se vor lua in calcul veniturile salariale brute realizat asupra carora s-a calcul CAM.
 
In cazul in care salariata nu a urmat cursurile universitare la zi sau daca cursurile nu au fost absolvite cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune, baza de calcul se constituie din veniturile salariale brute asupra carora s-a calcul CAM si care au fost realizate in perioada august – septembrie.
 
Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
baza de calcul concediu medical covidconcediu medical cod 51concediu medical covid

Data aparitiei: 09 Noiembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediu medical cod 51 - COVID. Care va fi baza de calcul, se vor lua in considerare si cursurile universitare? Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]