Concediu medical cod 51 - COVID. Care va fi baza de calcul, se vor lua in considerare si cursurile universitare?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
09 Noiembrie 2021
09 Noiembrie 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
baza de calcul concediu medical covidconcediu medical cod 51concediu medical covid
Concediu medical cod 51 - COVID. Care va fi baza de calcul, se vor lua in considerare si cursurile universitare?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Este demn de precizat inca de la inceput ca potrivit art. 10 alin. (6) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31, baza de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale o constituie media veniturilor lunare realizate sau, dupa caz, venitul lunar din prima luna de activitate, cu respectarea prevederilor alin. (4).
 
La art. 9 este prevazut si concediu medical pentru boala infecto-contagioasa cu izolare (cod 51).
 
Cum se va proceda daca persoana in cauza urma cursurile universitare? Va fi luata perioada in baza de calcul?
 
"Angajata din 01.08.2021, vine cu concediu medical in perioada 15.10-28.10 (cod 51 Covid). La calculul bazei se pun numai lunile lucrate (august, septembrie) sau iau in considerare salariul minim pe economie si zilele aferente anterior angajarii. Mentionez ca salariata anterior angajarii (pana in iulie 2021) a urmat cursuri de master timp de 2 ani."
 
 
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton
 
 
Potrivit art. 8 alin.(3) b) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si perioadele in care asiguratul:
 
b)  a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune.. Dovada absolvirii cursurilor de zi ale invatamantului universitar se face cu diplomele eliberate de institutiile autorizate, in conditiile legii. Dovada duratei normale a studiilor respective se face cu diploma de absolvire, foaia matricola sau cu adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior.
 
Conform art. 10 alin. (4) din acelasi act normativ:
 
(4) In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1)-(3), se constituie baza de calcul al indemnizatiilor se utilizeaza perioadele asimilate stagiului de asigurare prevazute la art. 8 alin. (2), veniturile care se iau in considerare sunt:
 
a)indemnizatiile de asigurari sociale de care au beneficiat asiguratii, prevazute la art. 8 alin. (2) lit. a);
b)salariul de baza minim brut pe tara din perioadele respective, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (2) lit. b) si c);
 
Perioada in care salariata a urmat cursurile universitare va fi luata in calcul daca cursurile au fost urmate la zi si daca au fost absolvite cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune.
 
Daca aceste conditii sunt indeplinite, baza de calcul se va constitui din salariu minim pe economie pentru perioada aprilie – iulie, iar pentru perioada august – septembrie se vor lua in calcul veniturile salariale brute realizat asupra carora s-a calcul CAM.
 
In cazul in care salariata nu a urmat cursurile universitare la zi sau daca cursurile nu au fost absolvite cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune, baza de calcul se constituie din veniturile salariale brute asupra carora s-a calcul CAM si care au fost realizate in perioada august – septembrie.
 
Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 
NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]