Legislatia muncii a fost vizata de o multitudine de schimbari, modificari si reinterpretari. Este dificil de tinut pasul cu toate acestea, dar nu imposibil. O echipa de 20 de specialisti in legislatia si dreptul muncii a realizat
Consilier Codul Muncii!
Ce este Consilier Codul Muncii?
Imaginati-va o lucrare care interpreteaza Legislatia muncii pe intelesul dvs.: Codul muncii exact asa cum trebuie aplicat. Cu drepturi si obligatii, cu clauze obligatorii si speciale, contracte si acte aditionale, exemple, modele si exceptii.
Mai mult, imaginati-va ca in permanenta aveti acces la informatie actualizata!
In plus, in orice moment de cumpana, obtineti rapid o solutie specializata (in baza temeiului legal) pentru problema cu care va confruntati.
De ce sa alegeti Consilier Codul Muncii?
Cele mai importante 7 avantaje pe care vi le ofera acest abonament:
- Aveti oricand la-ndemana raspunsul cautat. Consilier Codul Muncii iti ofera pe loc solutia cautata!
- 100% legalitate! Va asigura doamna Raluca Dimitriu, doctor in dreptul muncii, coordonatorul lucrarii. Ii sta alaturi o echipa alcatuita din 20 de specialisti in legislatia si dreptul muncii, dar si in contabilitate si fiscalitate.
- Profesionalismul autorilor si al echipei care acorda consultanta specializata va asigura acum confortul si siguranta unor solutii competente, absolut legale si avantajoase!
- Beneficiati de ajutorul unui serviciu unic de informare si consultanta, care va pune la dispozitie
Aici sunt arhivate toate cursurile si seminariile online care au avut loc pana acum.
- abonament GRATUIT la newsletterul electronic Expert Legislatia muncii si HR
- Maxima rapiditate in rezolvarea problemelor dvs. legate de raporturile de munca. Instrumentul de lucru pe care-l aveti acum la-ndemana – lucrarea de baza - va asigura:
- informatie de calitate intr-un limbaj clar, simplu de asimilat si aplicat
- usurinta in identificarea informatiei cautate in cadrul lucrarii – structurare logica pe capitole si subcapitole, pe pagini datate si numerotate alfa-numeric, despartite prin separatoare alfabetice, pentru identificare rapida in urma consultarii cuprinsului
- viteza in gasirea pe pagina a informatiei dorite - marginea laterala a paginii contine pictograme sugestive si cuvinte cheie pentru navigare usoara si rapida.
- 100% Practic! Aplicabilitate imediata! - Consilier Codul Muncii este ghidul care va ofera solutia cautata in 2 pasi si 3 miscari. Sfaturile, recomandarile si atentionarile va traseaza drumul corect pe care trebuie sa-l urmati pentru a respecta legea. In plus, modele de documente importante va stau la dispozitie.
- Serviciul de actualizare permanenta a informatiei legislative
- Serviciul de consultanta personalizata specializata
- Sfaturile, recomandarile si atentionarile pe care specialistii vi le ofera
- Modele de acte importante si indicatiile privind completarea corecta inserate in lucrare
- Studiile de caz prezentate in lucrare
Consilier Codul muncii are o aplicabilitate imediata! Este realizat si gandit astfel incat sa va permita adnotarea ideilor importante pe mansetele laterale ale paginilor, inlocuirea paginilor cu legislatie perimata cu cele noi. Cazurile practice dezbatute va arata clar de ce trebuie sa va feriti. Sfaturile, recomandarile si atentionarile va traseaza drumul corect pe care trebuie sa-l urmati pentru a respecta legea. In plus, modele de documente importante va stau la dispozitie impreuna cu indicatii de completare corecta, pentru rezolvarea rapida a problemelor de formularistica cu care va confruntati.
Permiteti-va sa uitati timp de 12 luni de problemele pe care Codul Muncii vi le poate pune!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de odihna se acorda pe zile nu pe oreIntrebare: In cazul in care un salariat solicita concediu de odihna pentru o jumatate de zi, exista posibilitatea ca angajatorul sa aprobe acest tip de cerere? Cum ar trebui gestionata aceasta jumatate de zi de concediu din perspectiva calculului salarial, a inregistrarii in statul de plata si a reflectarii in pontaj?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Tanar vs copil cu varsta cuprinsa intre 15 si 18 ani. Munca de noapteIntrebare: Va rugam sa ne ajutati cu lamuriri privitoare la conditiile in care pot angajatii minori sa lucreze in intervalul orar 20.00-22.00. Altfel spus, in ce conditii un minor cu varsta cuprinsa intre 15-18 ani este definit ca tanar sau copil in sensul HG 600/2007, art 3. Referiri la scolarizarea obligatorie am gasit in Legea 56/2019: Art. 16. (1) Invatamantul general obligatoriu cuprinde invatamantul primar, invatamantul gimnazial si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior. Invatamantul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<