DECONTAREA deplasarilor personalului cu avionul. In ce conditii se va deconta?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
12 Septembrie 2019
12 Septembrie 2019
Mara Dobrin
Mara Dobrin
deplasare personal aviondecontare transport aviondecontare calatorie avionHG 714/2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In primul rand, dorim sa va reamintim ca, potrivit art. 1 alin.(1) din HG 714/2018 (1), drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare si subordonare, pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului, se stabilesc potrivit anexei care face parte integranta din prezenta hotarare, cu exceptia cazurilor cand prin lege se prevede altfel.

Apreciem ca sfera de aplicare a dispozitiilor acestui act normativ cuprinde si institutiile publice finantate integral din venituri proprii.

Dar ce se petrece cand transportul se realizeaza cu avionul? In ce conditii va fi decontat?


"Intr-o institutie publica finantata din venituri proprii, e permisa deplasarea personalului de executie, de exemplu de la Cluj pana la minister (Bucuresti) cu avionul si in ce conditii se deconteaza cheltuielile de deplasare."


Observam ca la art. 6 alin.(1) lit.a) din anexa la HG 714/2018 se stabileste ca personalul autoritatilor si institutiilor publice, delegat sau detasat in localitati situate la distante mai mari de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca, are dreptul la decontarea cheltuielilor de transport dus-intors, la calatoria cu avionul, pe orice distanta, clasa economica sau cursa low-cost, cu aprobarea prealabila a conducatorului autoritatii sau institutiei publice.


ATENTIE!

Se observa astfel ca legiuitorul nu distinge in cuprinsul acestor prevederi legale cu privire la nivelul functiei detinute de personalul din cadrul institutiilor si autoritatilor publice, fapt ce presupune cuprinderea intregului personal, executie sau conducere.


Conditiile cumulative impuse de legiuitor pentru a efectua calatoria dus-intors cu avionul se refera la:

- distinata, care trebuie sa fie mai mare de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca;
- biletul sa fie la clasa economica sau low-cost; si
- sa existe aprobarea prelabila a conducatorului institueiei sau autoritatii publice in care isi desfasoara activitatea respectivul salariat.


IMPORTANT:

Dat fiind faptul ca in sintagma personalul institutiilor si autoritatilor publice intra si personalul de executie, apreciem ca daca sunt indeplinite conditiile sus-mentionate, acesta poate efectua deplasarea cu avionul dus-intors.

In ceea ce priveste decontarea, alin.(2) al aceluiasi articol stipuleaza ca decontarea cheltuielilor de transport in si din localitatea de delegare sau de detasare, cu exceptia celor efectuate in conditiile prevazute la alin. (1) lit. e) si f), se face numai pe baza legitimatiilor de calatorie. In cazul pierderii legitimatiilor de calatorie, acestea pot fi reconstituite in conditiile reglementarilor in vigoare. 

Costul tichetelor pentru rezervarea locurilor, costul suplimentelor de viteza, precum si comisioanele percepute de agentiile de voiaj se includ in cheltuielile de transport care se deconteaza (art. 6 alin. (5) din anexa la HG 714/2018).



Un raspuns oferit de specialistii de la PortalInstitutiiPublice >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]