Apreciem ca sfera de aplicare a dispozitiilor acestui act normativ cuprinde si institutiile publice finantate integral din venituri proprii.
Dar ce se petrece cand transportul se realizeaza cu avionul? In ce conditii va fi decontat?
"Intr-o institutie publica finantata din venituri proprii, e permisa deplasarea personalului de executie, de exemplu de la Cluj pana la minister (Bucuresti) cu avionul si in ce conditii se deconteaza cheltuielile de deplasare."
Observam ca la art. 6 alin.(1) lit.a) din anexa la HG 714/2018 se stabileste ca personalul autoritatilor si institutiilor publice, delegat sau detasat in localitati situate la distante mai mari de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca, are dreptul la decontarea cheltuielilor de transport dus-intors, la calatoria cu avionul, pe orice distanta, clasa economica sau cursa low-cost, cu aprobarea prealabila a conducatorului autoritatii sau institutiei publice.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
ATENTIE!
Se observa astfel ca legiuitorul nu distinge in cuprinsul acestor prevederi legale cu privire la nivelul functiei detinute de personalul din cadrul institutiilor si autoritatilor publice, fapt ce presupune cuprinderea intregului personal, executie sau conducere.
Conditiile cumulative impuse de legiuitor pentru a efectua calatoria dus-intors cu avionul se refera la:
- distinata, care trebuie sa fie mai mare de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca;
- biletul sa fie la clasa economica sau low-cost; si
- sa existe aprobarea prelabila a conducatorului institueiei sau autoritatii publice in care isi desfasoara activitatea respectivul salariat.
IMPORTANT:
Dat fiind faptul ca in sintagma personalul institutiilor si autoritatilor publice intra si personalul de executie, apreciem ca daca sunt indeplinite conditiile sus-mentionate, acesta poate efectua deplasarea cu avionul dus-intors.
In ceea ce priveste decontarea, alin.(2) al aceluiasi articol stipuleaza ca decontarea cheltuielilor de transport in si din localitatea de delegare sau de detasare, cu exceptia celor efectuate in conditiile prevazute la alin. (1) lit. e) si f), se face numai pe baza legitimatiilor de calatorie. In cazul pierderii legitimatiilor de calatorie, acestea pot fi reconstituite in conditiile reglementarilor in vigoare.
Costul tichetelor pentru rezervarea locurilor, costul suplimentelor de viteza, precum si comisioanele percepute de agentiile de voiaj se includ in cheltuielile de transport care se deconteaza (art. 6 alin. (5) din anexa la HG 714/2018).
Un raspuns oferit de specialistii de la PortalInstitutiiPublice >>>