legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

DECONTAREA deplasarilor personalului cu avionul. In ce conditii se va deconta?

deplasare personal aviondecontare transport aviondecontare calatorie avionHG 714/2018
In primul rand, dorim sa va reamintim ca, potrivit art. 1 alin.(1) din HG 714/2018 (1), drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare si subordonare, pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului, se stabilesc potrivit anexei care face parte integranta din prezenta hotarare, cu exceptia cazurilor cand prin lege se prevede altfel.

Apreciem ca sfera de aplicare a dispozitiilor acestui act normativ cuprinde si institutiile publice finantate integral din venituri proprii.

Dar ce se petrece cand transportul se realizeaza cu avionul? In ce conditii va fi decontat?


"Intr-o institutie publica finantata din venituri proprii, e permisa deplasarea personalului de executie, de exemplu de la Cluj pana la minister (Bucuresti) cu avionul si in ce conditii se deconteaza cheltuielile de deplasare."


Observam ca la art. 6 alin.(1) lit.a) din anexa la HG 714/2018 se stabileste ca personalul autoritatilor si institutiilor publice, delegat sau detasat in localitati situate la distante mai mari de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca, are dreptul la decontarea cheltuielilor de transport dus-intors, la calatoria cu avionul, pe orice distanta, clasa economica sau cursa low-cost, cu aprobarea prealabila a conducatorului autoritatii sau institutiei publice.


ATENTIE!

Se observa astfel ca legiuitorul nu distinge in cuprinsul acestor prevederi legale cu privire la nivelul functiei detinute de personalul din cadrul institutiilor si autoritatilor publice, fapt ce presupune cuprinderea intregului personal, executie sau conducere.


Conditiile cumulative impuse de legiuitor pentru a efectua calatoria dus-intors cu avionul se refera la:

- distinata, care trebuie sa fie mai mare de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca;
- biletul sa fie la clasa economica sau low-cost; si
- sa existe aprobarea prelabila a conducatorului institueiei sau autoritatii publice in care isi desfasoara activitatea respectivul salariat.


IMPORTANT:

Dat fiind faptul ca in sintagma personalul institutiilor si autoritatilor publice intra si personalul de executie, apreciem ca daca sunt indeplinite conditiile sus-mentionate, acesta poate efectua deplasarea cu avionul dus-intors.

In ceea ce priveste decontarea, alin.(2) al aceluiasi articol stipuleaza ca decontarea cheltuielilor de transport in si din localitatea de delegare sau de detasare, cu exceptia celor efectuate in conditiile prevazute la alin. (1) lit. e) si f), se face numai pe baza legitimatiilor de calatorie. In cazul pierderii legitimatiilor de calatorie, acestea pot fi reconstituite in conditiile reglementarilor in vigoare. 

Costul tichetelor pentru rezervarea locurilor, costul suplimentelor de viteza, precum si comisioanele percepute de agentiile de voiaj se includ in cheltuielile de transport care se deconteaza (art. 6 alin. (5) din anexa la HG 714/2018).Un raspuns oferit de specialistii de la PortalInstitutiiPublice >>>


de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
deplasare personal aviondecontare transport aviondecontare calatorie avionHG 714/2018

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 12 Septembrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


DECONTAREA deplasarilor personalului cu avionul. In ce conditii se va deconta? Nota: 4.63 din 5 - 4 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de aptitudini. ValabilitateIntrebare: Va rog frumos sa imi spuneti care este valabilitatea fiselor medicale periodice, pentru magazin ce desfasoara activitatea de comert cu preponderenta produse alimentare (ambalate dar si sector de mezeluri) . Difera valabilitatea fiselor in functie de postul ocupat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru stivuitoristIntrebare: Firma de construcii, dorim fisa post pentru stivuitorist cod 834403 in format word.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]