legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: 7 intrebari referitoare la raspunderea patrimoniala in dreptul muncii

raspunderea patrimoniala in dreptul munciidreptul munciirecuperarea prejudiciilor comise de angajatiprejudicii salariatiprejudiciu angajatori
Codul Muncii prevede faptul ca orice salariat este indatorat sa raspunda patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca sa. Este unul dintre cele mai dificile subiecte pentru responsabili HR, angajatori si consilieri juridici.

Asa cum bine stim, salariatii nu vor raspunde de pagubele provocate de forta majora sau de alta cauza neprevazuta, ce nu putea fi inlaturata si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului. Dar ce trebuie sa stim despre procedura de recuperare a pagubelor comise de salariati? Cand se pot efectua retineri din salariu Dar ce prejudicii pot comite angajatorii? Intrebarile pe aceasta tema sunt numeroase iar raspunsurile nu sunt intotdeauna pe atat de evidente pe cat am considera la o prima vedere.


Am adresat 7 intrebari importante in atentia Avocatului Ana-Maria Borz, intrebari referitoare la recuperarea prejudiciilor comise de angajati sau de angajatori:

Maria Nicutar: Care sunt pagubele pe care angajatii le comit adesea impotriva angajatorilor? Dar prejudiciile comise de angajatori salariatilor?


Avocat Ana-Maria Borz: Angajatii pot degrada anumite utilaje sau bunuri in timpul sau in scopul desfasurarii activitatiilor ce fac obiectul contractului de munca, pot utiliza nejustificat mai multe resurse prime decat ar necesita procesul tehnologic normal sau pot sustrage anumite materiale, toate aceste rezultate antrenand raspunderea patrimoniala.

Cele mai comune prejudicii produse de angajatori angajatilor sunt cele care au ca izvor sanctiunile aplicate angajatilor si care sunt desfiintate ulterior de instantele de judecata.


Maria Nicutar: Cum se recupereaza pagubele comise de salariati?

Avocat Ana-Maria Borz: Orice prejudiciu se poate recupera amiabil sau prin instanta. Prejudiciile produse de salariati angajatorului nu fac exceptie de la aceasta regula.

Codul Muncii prevede insa o limitare a valorii prejudiciului care se poate recupera amiabil de la angajati, prin acordul partilor, la echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Daca partile raportului juridic cad de acord sa aiba loc o recuperare amiabila a pagubelor produse de angajat se intocmeste o nota de constatare si evaluare a pagubei.Maria Nicutar: Cum se recupereaza pagubele comise de angajatori?

Avocat Ana-Maria Borz: Si prejudiciile produse de angajatori se pot recupera amiabil, prin acordul partilor, aici insa nefiind instituita nicio limitare a valorii despagubirilor si nici nu exista obligatia intocmirii unei note de constatare si evaluare a pagubei.

In situatia in care angajatorul refuza sa despagubeasca de bunavoie salariatul, acesta are posibilitatea de a se adresa instantei cu o cerere in acest sens.


Maria Nicutar: Ce trebuie sa stim despre nota de constatare si evaluare a prejudiciului?

Avocat Ana-Maria Borz: Nota de constatare si evaluare a pagubei este un document obligatoriu de intocmit pentru pagubele produse de salariat angajatorului, in situatia in care partile cad de acord sa stabileasca amiabil atat valoarea prejudiciului produs, cat si recuperarea acestuia.

 Daca ulterior angajatul se razgandeste privitor la achitarea benevola a contravalorii prejudiciului produs, nota de constatare si evaluare a pagubei poate fi folosita de angajator ca proba in instanta, dar nu-i da dreptul acestuia sa efectueze retineri salariale.


Maria Nicutar: Cand are voie angajatorul sa efectueze retineri din salariul angajatului?

Avocat Ana-Maria Borz:
Trebuie facuta distinctia intre achitarea benevola a oricaror pagube de catre angajat si retinerea contravalorii acestora din salariul angajatului.

Retinerile din salariu nu pot avea loc decat in temeiul unei hotarari judecatoresti.

Asta inseamna ca un eventual angajament de plata al angajatului nu da dreptul angajatorului sa retina vreo suma din salariul acestuia, chiar daca ar avea acordul salariatului.


Maria Nicutar: Cum poate ajuta asistenta juridica din partea unui avocat pentru salariatul acuzat de comiterea unui presupus prejudiciu angajatorului sau?

Avocat Ana-Maria Borz:
Intrucat raspunderea patrimoniala a angajatului are la baza culpa, asistenta juridica specializata oferita de un profesionist al dreptului, poate duce la evitarea angajarii neintemeiate a raspunderii patrimoniale a salariatului.

Exista situatii in care, avand in vedere raporturile de subordonare specifice dreptului muncii, angajatul ar putea fi fortat sa recunoasca o paguba inexistenta sau sa-si dea acordul la stabilirea unei pagube mult mai mari decat cea efectiv produsa.

Pe langa aceasta, este posibil ca paguba sa se fi produs din culpa salariatului, dar exista o justificare, fapt care duce la excluderea raspunderii patrimoniale.

 In toate aceste situatii, avocatul poate acorda consultanta de specialitate si poate indruma salariatul spre abordarea corecta a problemei sau in sensul solutionarii amiabile, evitand durata si costurile unui proces, daca acesta nu se impune.


Maria Nicutar: Care sunt masurile pe care angajatorii le pot lua pentru a evita angajarea raspunderii patrimoniale din partea angajatilor?

Avocat Ana-Maria Borz:
Desi dreptul muncii are un pronuntat caracter protectiv pentru salariat, nu trebuie neglijat nici angajatorul si nu de putine ori, acesta se afla in postura in care sufera numeroase prejudicii din partea unor angajati. Sigur ca in acest caz, angajatorul trebuie despagubit, iar angajatul trebuie sa-si asume raspunderea.

Nu trebuie luate masuri de evitare a angajarii raspunderii patrimoniale a angajatilor, ci de evitare a producerii unor prejudicii, de respectare a reglementarilor legale in timpul si in legatura cu desfasurarea activitatiilor de serviciu, de responsabilizare a angajatilor.
de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
raspunderea patrimoniala in dreptul munciidreptul munciirecuperarea prejudiciilor comise de angajatiprejudicii salariatiprejudiciu angajatori

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 21 Decembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: 7 intrebari referitoare la raspunderea patrimoniala in dreptul muncii Nota: 4.83 din 5 - 6 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Spor CFP determinare cuatum 2020Intrebare: Suntem institutie publica. Intrebare: sporul de control financiar preventiv; In anul 2019 este corect ca acest spor sa se mentina la nivelul acordat in decembrie 2018? chiar daca salariile au crescut? In anul 2020 este corect ca acest spor sa se mentina la nivelul acordat in decembrie 2019? de fapt in decembrie 2018 in conformitate cu OUG 114/2018 art. 34. - (2) Incepand cu luna ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Continuarea activitatii la cerere. Temei incetare CIM pensie limita de varstaIntrebare: Un angajat aduce decizia de pensionare pentru limita de varsta si face cerere de continuare a activitatii pentru un an. contractul nu se inchide, angajatul continua activitatea inca un an, apoi la implinirea acelui an mai face o cerere de continuare a activitatii pentru inca 3 luni. In acest caz, cand angajatul pensionat face cerere de continuare a activitatii, fara sa i se inchida contractul, trebuie intocmit vreun un act/decizie? Acum cand se implinesc cele 3 luni, cat a mai dorit angajatul sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]