Avantajele salariatului ar trebui cunoscute in permanenta de ambele parti in cazul semnarii unui contract de munca. Aceste drepturi ar trebui reglementate in mod just si in ceea ce priveste pensiile facultative. Astfel, vor trebui identificate avantajele companiei si ale salariatului potrivit noului Cod fiscal. In plus, contributiile si plafonul maxim deductibil sunt aspecte la fel de reprezentative.
In primul rand, aderarea salariatilor la fondurile de pensii facultative nu naste in sarcina angajatorului obligatia de a retine si de a vira contributiile aferente. Astfel, conform art. 74 alin. (1) din Legea 204/2006 privind pensiile facultative, participantul la un fond de pensii facultative este angajatul, functionarul public sau persoana autorizata sa desfasoare o activitate independenta, potrivit legii, persoana care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care este numita in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, membrul unei societati cooperative potrivit Legii 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, precum si alta persoana care realizeaza venituri din activitati profesionale sau agricole, care adera la un fond de pensii facultative si care contribuie sau/si in numele careia s-au platit contributii la un fond de pensii facultative si are un drept viitor la o pensie facultativa.
In situatia in care participantul este salariat, contributiile la fondul de pensii facultative se retin si se vireaza de catre angajator, odata cu contributiile de asigurari sociale obligatorii, sau de catre participant, lunar, in contul fondului de pensii specificat in actul individual de aderare astfel cum prevede art. 76 alin. (5) din actul normativ mentionat. Potrivit art. 76 alin. (5), angajatorul constituie si vireaza lunar contributia datorata de fiecare angajat care a aderat la un fond de pensii facultative, pe baza unui exemplar al actului individual de aderare la prospectul schemei de pensii facultative incheiat cu un administrator. Astfel, contributia la pensiile facultative poate fi virata fie de catre angajator, potrivit intelegerii cu salariatul, fie de catre salariat. Constituirea si virarea contributiei de catre angajator va fi facuta pe baza unui exemplar al actului individual de aderare.
Conform art. 296 indice 16 alin. (5) lit.b) din Codul fiscal, asupra avantajelor sub forma suportarii de catre angajator a contributiilor platite la fondurile de pensii facultative, in limitele de deductibilitate stabilite potrivit legii nu se datoreaza contributia individuala de asigurari sociale, contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat si contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat.
In consecinta, nu se datoreaza contributia individuala de asigurari sociale si contributia angajatorului la bugetul asigurarilor sociale de stat asupra avantajelor sub forma suportarii de catre angajator a contributiilor platite la fondurile de pensii facultative, in limitele de deductibilitate stabilite potrivit legii.
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Potrivit art. 21 alin. (3) lit. j) din Codul fiscal, cheltuielile efectuate in numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 400 euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant vor fi cheltuieli deductibile limitat.
In concluzie, sumele suportate de catre angajator cu titlu de contributii platite la fondurile de pensii facultative in limita a 400 euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant, nu intra in baza de calcul al contributiei individuale de asigurari sociale si al contributiei angajatorului la bugetul asigurarilor sociale de stat.