Guvernul a adoptat joi, 9 iunie, proiectul de lege privind unele masuri pentru continuarea activitatii de catre persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare.
Redam principalele modificari aduse de proiectul amintit:
Art. 1 – (1) Persoanele care isi desfasoara activitatea in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire in functie, dupa caz, si care indeplinesc conditiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, pana la implinirea varstei de 70 de ani.
(2) Cererea privind continuarea activitatii in conditiile alin.(1) se depune la unitatea angajatoare, cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de implinirea varstei legale de pensionare.
(3) Persoanele care continua activitatea in conditiile alin. (1) pot solicita inscrierea la pensie si anterior implinirii varstei de 70 de ani. Cererea de incetare a activitatii in vederea pensionarii se depune la unitatea angajatoare cu 60 de zile calendaristice inainte de data de la care persoana solicita pensionarea.
Art. 5 – (3) Persoanele care au calitatea de pensionari si isi desfasoara activitatea in conditiile alin. (2) pot exercita optiunea, la cerere, pentru reluarea platii pensiei si incetarea raporturilor de munca sau a raporturilor de serviciu, dupa caz, oricand, pana la implinirea varstei de 70 de ani. Cererea de incetare a activitatii se depune la unitatea angajatoare. Dupa emiterea deciziei de incetare a contractului, persoana este indreptatita sa solicite, cu 60 de zile calendaristice inainte de data pensionarii, reluarea platii pensiei.
Art. 9 - (1) Angajatorul are obligatia informarii persoanelor care desfasoara activitati in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau a actului de numire in functie, dupa caz, cu privire la aspectele reglementate de art. 2 si 3.
(2) Angajatorul are obligatia de a lua masurile necesare constatarii cazurilor prevazute la art. 8 si de a dispune incetarea raporturilor de munca sau a efectelor actului de numire in functia publica, dupa caz, in conditiile si termenul prevazute la art. 3.
(3) In cazul continuarii activitatii in conditiile art. 2, al desfasurarii activitatii in conditiile art. 3, ori a incadrarii in conditiile art. 5 din prezenta lege, angajatorul are obligatia sa informeze casa de pensii competenta, in termen de 30 de zile calendaristice de la exprimarea optiunii sau de la data incadrarii.
(4) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de 100.000 lei nerespectarea de catre angajator a prevederilor alin. (2).
(5) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de 10.000 lei nerespectarea de catre angajator a prevederilor alin. (3).
Art. 10 - Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza: 1.La articolul, 56 alineatul (4) va avea urmatorul cuprins:
"(4) Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, salariatul poate continua activitatea pana la implinirea varstei de 70 de ani. Pentru salariatii din cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si din cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritoriala, continuarea activitatii se realizeaza in baza aceluiasi contract individual de munca si nu este conditionata de acordul angajatorului."
2. Dupa alineatul (4) al articolului 56 se introduc doua noi alineate, alin. (5) si alin. (6), cu urmatorul cuprins:
"(5) Prin derogare de la prevederile art. 56 alin. (1) lit. c), contractul individual de munca inceteaza de drept la implinirea varstei de 70 de ani, pentru salariatii care au exercitat optiunea in scris pentru continuarea activitatii.
(6) Continuarea activitatii in conditiile prevazute de alin. (4) si (5) se face cu respectarea prevederilor art. 27 alin. (1) si art. 28 lit. g) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.".
(...) Proiectul integral poate fi consultat
aici si urmeaza sa fie trimis in Parlament.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<