Proiect adoptat: Angajatii care pot continua activitatea si care se pot pensiona, la cerere, la 70 ani

pensionare 70 anicontinuare activitate varsta pensionareangajat pensionare 70 ani proiect
Proiect adoptat: Angajatii care pot continua activitatea si care se pot pensiona, la cerere, la 70 ani
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Guvernul a adoptat joi, 9 iunie, proiectul de lege privind unele masuri pentru continuarea activitatii de catre persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare.
 
Redam principalele modificari aduse de proiectul amintit:
 
Art. 1 – (1) Persoanele care isi desfasoara activitatea in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire in functie, dupa caz, si care indeplinesc conditiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, pana la implinirea varstei de 70 de ani.
 
(2) Cererea privind continuarea activitatii in conditiile alin.(1) se depune la unitatea angajatoare, cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de implinirea varstei legale de pensionare.
 
(3) Persoanele care continua activitatea in conditiile alin. (1) pot solicita inscrierea la pensie si anterior implinirii varstei de 70 de ani. Cererea de incetare a activitatii in vederea pensionarii se depune la unitatea angajatoare cu 60 de zile calendaristice inainte de data de la care persoana solicita pensionarea.
 
Art. 5 – (3) Persoanele care au calitatea de pensionari si isi desfasoara activitatea in conditiile alin. (2) pot exercita optiunea, la cerere, pentru reluarea platii pensiei si incetarea raporturilor de munca sau a raporturilor de serviciu, dupa caz, oricand, pana la implinirea varstei de 70 de ani. Cererea de incetare a activitatii se depune la unitatea angajatoare. Dupa emiterea deciziei de incetare a contractului, persoana este indreptatita sa solicite, cu 60 de zile calendaristice inainte de data pensionarii, reluarea platii pensiei.
 
Art. 9 - (1) Angajatorul are obligatia informarii persoanelor care desfasoara activitati in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau a actului de numire in functie, dupa caz, cu privire la aspectele reglementate de art. 2 si 3. 
 
(2) Angajatorul are obligatia de a lua masurile necesare constatarii cazurilor prevazute la art. 8 si de a dispune incetarea raporturilor de munca sau a efectelor actului de numire in functia publica, dupa caz, in conditiile si termenul prevazute la art. 3. 
 
(3) In cazul continuarii activitatii in conditiile art. 2, al desfasurarii activitatii in conditiile art. 3, ori a incadrarii in conditiile art. 5 din prezenta lege, angajatorul are obligatia sa informeze casa de pensii competenta, in termen de 30 de zile calendaristice de la exprimarea optiunii sau de la data incadrarii. 
 
(4) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de 100.000 lei nerespectarea de catre angajator a prevederilor alin. (2). 
 
(5) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de 10.000 lei nerespectarea de catre angajator a prevederilor alin. (3).
 
Art. 10 - Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza: 1.La articolul, 56 alineatul (4) va avea urmatorul cuprins: 
 
"(4) Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, salariatul poate continua activitatea pana la implinirea varstei de 70 de ani. Pentru salariatii din cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si din cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritoriala, continuarea activitatii se realizeaza in baza aceluiasi contract individual de munca si nu este conditionata de acordul angajatorului." 
 
2. Dupa alineatul (4) al articolului 56 se introduc doua noi alineate, alin. (5) si alin. (6), cu urmatorul cuprins: 
 
"(5) Prin derogare de la prevederile art. 56 alin. (1) lit. c), contractul individual de munca inceteaza de drept la implinirea varstei de 70 de ani, pentru salariatii care au exercitat optiunea in scris pentru continuarea activitatii. 
 
(6) Continuarea activitatii in conditiile prevazute de alin. (4) si (5) se face cu respectarea prevederilor art. 27 alin. (1) si art. 28 lit. g) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.".
 
(...) Proiectul integral poate fi consultat aici si urmeaza sa fie trimis in Parlament.
 

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Impozitarea contractelor part-time de la 1 august 2022


Nu stiti ce sa faceti ca angajator? Sa renuntati sau sa pastrati contractele part time? 

Nu dati pe pere (amenzi ANAF) ce luati pe mere (contracte cu baza ilegala de impozitare)! Economisiti timp, energie si bani si aflati din lucrarea Impozitarea contractelor part-time de la 1 august 2022 ce trebuie sa stiti ca angajator pentru a lua cele mai avantajoase decizii: 

  • legislatie privind impozitarea contractelor part-time 
  • baza de calcul 
  • reguli de calcul impozite 
  • exceptii 
 

...Vezi AICI lista completa <<

de Isabela Alexe

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensionare 70 anicontinuare activitate varsta pensionareangajat pensionare 70 ani proiect

Data aparitiei: 10 Iunie 2021
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Urmareste-ne pe Google News
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Proiect adoptat: Angajatii care pot continua activitatea si care se pot pensiona, la cerere, la 70 ani Nota: 4.92 din 5 - 6 voturi.
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Vechimea in munca pentru pensie. Alte ajutoareIntrebare: 1. Cat trebuie sa ai vechime minima in munca pentru a beneficia de pensie si care este cuantumul pensiei cu stagiu minim ani si minim cotizatie (salariu minim, norma 2h/zi)? 2. O persoana care nu lucrat niciodata beneficiaza de ajutor de somaj sau alta forma de ajutor cand implineste varsta de pensie? In ce cuantum?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Acordare zi libera pentru analize medicaleIntrebare: O salariata ne-a cerut o zi libera pt efectuarea unor analize/investigatii pt discopatie lombara. Exista o baza legala pt acordarea acestei zile libere?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ"
DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]