O institutie publica are colaboratori pe care ii plateste, dupa caz, in baza unor contracte de drepturi de autor si contracte civile de prestari servicii (conventii civile). Vom oferi raspuns urmatoarelor intrebari:
1. Ce declaratii trebuie sa intocmeasca institutia platitoare de venit pentru acesti colaboratori (D112, D100 etc.)?
2. Cum se declara in D112 un salariat al acestei institutii care a fost platit si in baza unei conventii civile de catre aceeasi institutie?
3. Ce contributii se retin in cazul colaboratorilor care nu sunt persoane fizice autorizate si nici nu beneficiaza de alt tip de venit?
Solutia consultantului:
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Persoanele fizice beneficiare ale veniturilor din conventii civile datoreaza contributii sociale in conditiile Codului fiscal. Insa, calculul, retinerea, declararea si virarea acestor contributii sunt in sarcina platitorului de venit.
In conventia civila, prestatorul isi va exprima optiunea de impozitare, respectiv:
1) retinere la sursa reprezentand plati anticipate. In acest caz, potrivit dispozitiilor art. 52 alin. (2) din Codul fiscal , impozitul ce trebuie retinut, se stabileste aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit titlului IX indice 2.
2) stabilirea impozitului pe venit ca impozit final; In acest caz, conform art. 52 indice 2 alin. (2) din Codul fiscal , impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.
Prin urmare, in functie de optiunea prestatorului de servicii, platitorul venitului are obligatia de retinere a impozitului pe venit, fie aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit titlului IX indice 2, fie prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.
Regula este ca pentru veniturile din contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil , se datoreaza contributie la sistemul asigurarilor sociale si contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Exceptiile de la plata contributiei la sistemul asigurarilor sociale sunt prevazute la art. 296 indice 21 alin. (2) potrivit caruia persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I-III si V din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (1).
Printre aceste exceptii regasim si persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
Pentru veniturile din contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil nu exista exceptii de la plata contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Astfel, o persoana care realizeaza venituri din contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil datoreaza contributie la sistemul asigurarilor sociale de sanatate chiar daca in acelasi timp realizeaza si alte venituri cum ar fi venituri din salarii sau venituri din pensii.
Obligatii declarative ale beneficiarului venitului
Anual, pana pe data de 25 mai a anului curent pentru anul anterior trebuie depusa declaratia privind veniturile realizate (declaratia 200) - doar in cazul in care unitatea retine impozit de 10%.
In cazul in care se opteaza pentru retinerea impozitului final de 16%, persoana fizica nu mai este obligata sa depuna declaratia 200.
In termen de 30 de zile de la data obtinerii primului venit trebuie depusa declaratia 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane" - in cazul in care unitatea retine impozitul de 10%. In cazul in care se opteaza pentru retinerea impozitului final de 16%, persoana fizica nu mai este obligata sa depuna declaratia 020.
Obligatii declarative ale platitorului de venit
Veniturile din contracte/conventii civile se declara de platitorul venitului in fomularul 112 - Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
In declaratia 112 persoana fizica care obtine venituri din salarii si venituri din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil se va raporta astfel:
- veniturile din salarii se raporteaza fie in Sectiunea A din Anexa nr.1.2 "Asigurat" a declaratiei, daca salariatul realizeaza numai venituri din salarii si asimilate salariilor si a avut un singur raport de munca cu angajatorul respectiv, nu a lucrat in conditii deosebite/speciale si nu a beneficiat de indemnizatii de concedii medicale sau de scutiri potrivit prevederilor legale, fie in Sectiunea B, daca salariatul nu se incadreaza la Sectiunea A.
- veniturile din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil se raporteaza in Sectiunea C la tip asigurat 18-Persoane care realizeaza venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil , precum si a contractelor de agent.
Anual, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul precedent trebuie sa se depuna declaratia informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit (declaratia 205).