In ce priveste incheierea contractului individual de munca cu o persoana pensionara de invaliditate de gradul III, va reamintim ca in raport cu cerintele locului de munca si cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, a capacitatii de autoservire, de autoconductie sau de orientare spatiala, invalidul necesitand ingrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoane;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu posibilitatea invalidului de a se autoservi, de a se autoconduce si de a se orienta spatial, fara ajutorul altei persoane;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, invalidul putand sa presteze o activitate profesionala inclusiv salariala.
Potrivit art. 118 lit. c) din Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate pot cumula pensia cu veniturile provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii.
Beneficiarii pensiei de urmas pot cumula pensia cu veniturile provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Portal Codul Muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Codul muncii cuprinde prevederi exprese cu privire la angajarea pensionarilor. Astfel, art. 81 lit. d3) din Codul muncii prevede incheierea contractului individual de munca pentru o durata determinata la angajarea pensionarilor.