O noua propunere legislativa pentru completarea art.29 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost publicata pe 6 decembrie de catre Senat.
In expunerea de motive privind propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se mentioneaza ca initiatorii propun modificarea completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 852/20.12.2010, pentru urmatoarele considerente:
In cursul anului 2019 am depus o initiativa legislativa de modificare si completare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (L nr. 140/2019, Plx nr. 218/2019), document care avea ca ohiect instituirea unui set de 3 trei) masuri compensatorii legate de conditiile nocive in care au lucrat unii salariati, prin acordarea unor sporuri si reduceri ale conditiilor de deschidere a drepturilor de pensie.
Modificarile erau concepute ca un tot unitar fiind necesara adoptarea lor integrala pentru o aplicare corecta si echitabila, cu respectarea principiilor fundamentale de drept (egalitate, legalitate, proporfionalitate.
Am propus:
1. modificarea art. 18, lit. a) astfel: Art- 18 - Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezinta, conform legii, stagiu de cotizare realizat in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca se acorda perioade suplimentare la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu, care constituie stagii de cotizare in conditii normale, dupa cum urmeaza:
a) 4 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca;"
2. completarea art. 29 alin. (1) -"Sunt incadrate in conditii deosebite locurile de munca: stabilite in baza criteriilor si metodologiei prevazute de legislatia in vigoare la data incadrarii" prin introducerea alin. (3) cu urmatorul continut:
"Locurile de munca dintr-o unitate economica similare celor incadrate in conditii deosebite conform alin. (1), vor fi de asemenea incadrate in conditii deosebite de munca."
3. modificarea art. 55 alin.(l):" Art. 55 - (1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standarde de pensionare, dupa cum urmeaza:
a) conform tabelului nr. I, in situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in conditii deosebite de munca;".
Urmare a adoptarii de catre Camera Deputatilor, in calitatea sa de for decizional, s-a modificat si completat legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice cu 2 (doua) dintre propunerile formulare, fiind apoi exercitat controlul constitutional si ulterior promulgate (Decret nr. 826/2019) Legea nr. 215/2019.
Deoarece nu a fost adoptata si modificarea care viza art. 29 alin (1), in prezent, s-a creat o situatie discriminatorie in randul salariatilor eare lucreaza in unitati economice similare celor incadrate in conditii deosebite de munca.
Solutia normativa propusaprin prezenta initiativa este tocmai aceea de a completa textul art. 29 din lege prin adaugarea unui alin. (3) cu urmatorul continut: "locurile de munca dintr-o unitate economica similare celor incadrate in conditii deosebite conform alin. (1), vor fi de asemenea incadrate in conditii deosebite de munca."
Va reamintim ca noile propuneri au inca statutul de proiect si nu fost inca aprobate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<