PROIECT: restituirea contributiilor de asigurari sociale in cazul celor care NU au stagiul minim de cotizare la varsta pensionarii

restitutire banii contributii socialerestituirea contributiilor de asigurari sociale
PROIECT: restituirea contributiilor de asigurari sociale in cazul celor care NU au stagiul minim de cotizare la varsta pensionarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti bune pentru acei salariati care, desi nu au indeplinit stagiul minim de cotizare in Romania, atunci cand vor avea varsta legala de pensionare ar putea primi inapoi banii platiti sub forma de contributii de asigurari sociale.
 
Concret, vorbim despre o propunere legislativa privind restituirea contributiilor de asigurari sociale in cazul nevalorificarii platii acestora datorita neindeplinirii vocatiei la plata pensiei. Proiectul mentionat a fost inregistrat la Senat pentru dezbatere in data de 14 martie 2023, la initiativa unor deputati PSD.

Procedura de pensionare din 2023! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
 
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2023 – Totul despre pensionare, detalii AICI >>>
 
Asa cum se poate vedea in expunere de motive a proiectului, exista 2 categorii dezavantajate, desi au platit contributii sociale. Ne referim la cei care nu indeplinesc stagiul minim de cotizare de 15 ani (prevazut de legea nr. 263/2010) atunci cand implinesc varsta de pensionare, dar si cei care decedeaza inainte de implinirea varstei de pensionare. In cel de-al doilea caz, conform propunerii legislative, banii platiti de catre cel decedat sub forma contributiilor sociale ar trebui sa revina urmasilor legali.
 
 
"Pentru a solicita acordarea beneficiului reprezentat de calitatea de asigurat obligatoriu al sistemului de pensii in Romania, respectiv plata pensiei la momentul manifestarii riscului dat de batranete, este necesara indeplinirea conditiei de stagiu minim de cotizare (10 ani pana in luna martie 2001 majorat progresiv pana la luna decembrie 2014 cand s-a ajuns la 15 ani) si varsta standard de pensionare reglementata, in functie de anul nasterii, de anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010.
 
Fata de aceste doua conditii de eligibilitate la solicitarea pensiei, se identifica doua categorii de persoane carora nu li se acorda o pensie:
 
1.Care ating varsta standard de pensionare dar nu pot obtine o pensie pentru ca nu au indeplinita conditia privind stagiul minim de cotizare;
2.Care decedeaza inaintea indeplinirii varstei standard de pensionare, deci nu li  se mai plateste nicio pensie. in acest caz se disting alte doua subgrupe: (2.1) cei la care la data decesului aveau aveau calitatea de asigurat si (2.2) ceilalti, care la data decesului isi pierdusera calitatea de asigurat."
 
In cazul primei categorii, in legislatia romaneasca privind asigurarile sociale in sistemul public nu exista reglementarea privind restituirea contributiilor platite pentru un numar de ani mai mic decat stagiul minim de cotizare.
 
In cazul persoanelor din categoria a doua exista posibilitatea solicitarii pensiei de urmas care se cuvine sotului supravietuitor sau copiilor. Desigur, proiectul prevede ca cei care au cerut pensie de urmas sa nu beneficieze de restituirea contributiilor de asigurari sociale, in cazul decesului platitorului care nu ajunsese la varsta de pensionare.
 
 
Propunere legislativa privind restituirea contributiilor de asigurari  sociale in cazul nevalorificarii platii acestora datorita neindeplinirii vocatiei la plata pensiei
 
 
"Art. 1. Cuantumul contributiilor individuale de asigurari sociale datorate / platite de asiguratii sistemului public de pensii pot fi restituite in urmatoarele situatii:
 
(1) Cand la indeplinirea varstei standard de pensionare asiguratul care solicita inscrierea pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta nu indeplineste conditia privind stagiul minim de cotizare prevazut de anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii cu modificarile si completarile ulterioare;
 
(2)in cazul decesului asiguratului inaintea indeplinirii varstei standard de pensionare conform anexei nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii cu modificarile si completarile ulterioare"
 
Daca legea va intra in vigoare, Casa Nationala de Pensii Publice, prin caseie teritoriale de pensii, va calcula valoarea nominala a contributiilor individuale de asigurari sociale datorate/platite de asiguratul care nu indeplineste vocatia de plata a pensiei, pe baza datelor gestionate in baza de date privind evidenta asiguratilor sistemului public de pensii.
 
Atentie! Proiectul de lege NU se aplica momentan, are nevoie de votul favorabil al Parlamentului pentru a merge mai departe.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
restitutire banii contributii socialerestituirea contributiilor de asigurari sociale

Data aparitiei: 17 Martie 2023
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
In ce conditii se acorda zilele de repaus saptamanal cumulate si sporul de 150%Intrebare: Un salariat lucreaza in fiecare sambata si duminica, in cursul unei luni; conform graficului de lucru salariatul nu efectueaza ore suplimentare in cursul lunii respective. Pentru lucru in timpul zilei de sambata si duminica societatea plateste 20 de lei / zi, iar repausul saptamanal de 48 de ore se acorda in cursul saptamanii (in fiecare saptamana are 48 de ore libere). In situatia aceasta societatea este obligata sa aplice prevederile art. 137 alin. (4) si (5).
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului Consultant sistem de calitateIntrebare: Rugam mult sa ne ajutati cu fisa de post pentru Consultant sistem de calitate cod cor 214134.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]