In atentia angajatorilor: perioada de proba sau perioada de testare, fara CIM?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
06 Februarie 2017
06 Februarie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
perioada de probacim cu durata determinataincheiere contract individual de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Orice angajator trebuie sa fie familiarizat cu faptul ca perioada de proba se petrece in decursul derularii unui CIM, asa ca aceasta perioada este, de fapt, o clauza de dezicere consacrata legal.


 
 
Asadar, in timpul perioadei de proba ambele parti isi vor da seama daca pot conlucra pe o perioada mai mare de timp, in sensul ca angajatorul verifica pregatirea si aptitudinea salariatului, iar acesta din urma constata daca angajatorul in cauza este sau nu convenabil pentru el.


 
 
Cum este reglementata aceasta perioada de proba? Iata ce ar trebuie sa stie atat angajatorii cat si angajatii:


 
"Va rog sa imi spuneti ce acte trebuiesc intocmite intre o persoana juridica (posibil viitor angajator) si o persoana fizica (posibil viitor angajat) in perioada in care persoana fizica se afla in perioada de testare in unitate, timp de 4-6 ore.", intrebare din PortalCodulMuncii.ro

 
 
Asa cum am mentionat si mai sus, in primul rand se incheie CIM, cu clauza perioadei de proba. Oricand pe durata perioadei de proba sau la sfarsitul acestei perioade, contractul individual de munca poate inceta prin notificare scrisa la initiativa oricareia dintre parti, context in care atat angajatorul, cat si salariatul nu sunt obligati sa respecte un termen de preaviz.

 
 
Astfel, in chiar prima zi de munca, va putea inceta contractul incheiat cu o zi inainte zilei de proba, prin decizia angajatorului, fara preaviz. Decizia de incetare a contractului de munca va fi comunicata salariatului in termen de 5 zile de la emitere si va fi inregistrata in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) in chiar ziua incetarii contractului.


 
 
IMPORTANT: nu exista perioada de proba fara incheierea unui contract de munca!
 


 
Daca angajatorul si salariatul considera ca nu pot lucra impreuna, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia, conform Codului muncii.

 
 
 
Citeste mai multe pe PortalCodulMuncii


 
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]