Comisia cere 2,9 milioane euro pentru fostii angajati ai societatii Nokia in Romania

FEGComisia Europeanaconcediereangajatiajutor financiar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Comisia Europeana a propus sa se aloce Romaniei 2,9 milioane EUR din Fondul european de ajustare la globalizare (FEG) pentru a ajuta 1 416 lucratori concediati in Romania de catre SC Nokia Romania SRL si de catre unul dintre furnizorii acesteia sa isi gaseasca alte locuri de munca. Propunerea este transmisa, in prezent, spre aprobare Parlamentului European si Consiliului de Ministri al UE.

Comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, László Andor, a declarat: "Modelele de productie la nivel mondial pentru telefoanele mobile sunt intr-o permanenta evolutie, producatorii europeni delocalizandu-si unitatile de productie pentru a fi mai aproape de pietele cu cea mai accentuata crestere, si anume in Asia. Aceasta propunere de alocare a unei sume de aproape 3 milioane EUR din Fondul european de ajustare la globalizare este destinata sprijinirii fostilor lucratori de la Nokia pentru ca acestia sa isi adapteze aptitudinile, sa gaseasca noi locuri de munca si sa isi construiasca un viitor mai bun."

Cererea introdusa de Romania se refera la 1 904 concedieri efectuate de SC Nokia Romania SRL si de un furnizor al acesteia. Un numar de 1 416 persoane din totalul de lucratori concediati ar urma sa participe la masurile cofinantate de FEG. Pachetul va ajuta lucratorii prin punerea la dispozitia acestora a serviciilor centrului de tranzitie "De la un loc de munca la un loc de munca inteligent", prin informatii, consiliere si orientare profesionala, prin formare profesionala si formare in vederea certificarii, prin promovarea spiritului antreprenorial si asistenta financiara pentru infiintarea unei intreprinderi, prin indrumare si sprijin dupa angajare, precum si prin intermediul mai multor tipuri de alocatii, cum sunt alocatiile pentru cautarea unui loc de munca, alocatiile de transport si alocatiile de stagiu.

Costul total estimat al pachetului este de aproximativ 4,5 milioane EUR, dintre care 2,9 milioane EUR ar urma sa fie puse la dispozitie prin intermediul FEG.

De asemenea, Comisia a adoptat astazi o propunere de alocare a unei sume din FEG pentru a sprijini lucratorii concediati de Nokia in Finlanda (a se vedea IP/12/1122). in ambele cazuri, concedierile sunt o consecinta a transferului productiei din Europa in Asia.
    
Motivul principal al concedierilor este transferul liniilor de asamblare a telefoanelor mobile catre tari din Asia (China, Coreea de Sud, India si Vietnam - tara in care este in curs de constructie o noua unitate de productie Nokia). Fabricarea componentelor si productia subcontractata fusesera deja transferate in afara Europei.

Cea mai afectata zona din Romania in urma concedierilor de la Nokia este judetul Cluj, in special zona metropolitana Cluj-Napoca.

Situatia din Cluj s-a deteriorat in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca si productia. Aproximativ 40% din locurile de munca disponibile in aceasta regiune in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor au disparut in urma inchiderii unitatii de productie Nokia din Cluj.

De la instituirea FEG, in 2007, au fost depuse 101 cereri de ajutor financiar acordate prin acest fond. Au fost solicitate fonduri in valoare de circa 443,3 milioane EUR pentru sprijinirea unui numar de circa 92 000 de lucratori. Un numar din ce in ce mai mare de state membre depun cereri de alocare de fonduri prin FEG, cu scopul de a sprijini lucratorii concediati dintr-un numar tot mai mare de sectoare.

O mai mare deschidere a comertului cu restul lumii favorizeaza in ansamblu cresterea economica si ocuparea fortei de munca, dar poate, de asemenea, sa cauzeze pierderea unor locuri de munca, in special in sectoarele vulnerabile, afectand lucratorii cu nivel mai scazut de calificare. Acesta este motivul pentru care presedintele Comisiei, domnul Barroso, a propus crearea unui fond pentru a-i ajuta pe cei care trebuie sa se adapteze la consecintele globalizarii. FEG a fost creat la sfarsitul anului 2006 si a fost conceput pentru a demonstra solidaritatea majoritatii populatiei, care beneficiaza de deschidere, cu persoanele, putine la numar, care se confrunta cu socul brusc al pierderii locului de munca. in iunie 2009, regulamentul FEG a fost revizuit pentru a consolida rolul FEG de instrument rapid de interventie, facand parte din strategia de reactie a Europei la criza financiara si economica. Regulamentul FEG revizuit, care a intrat in vigoare la 2 iulie 2009 si a fost aplicat pentru toate cererile depuse intre 1 mai 2009 si 30 decembrie 2011, a marit nivelul de cofinantare al UE de la 50% la 65%.

Bazandu-se pe experienta acumulata prin utilizarea FEG incepand din 2007 si pe valoarea sa adaugata pentru lucratorii care au beneficiat de asistenta si pentru regiunile afectate, Comisia a propus mentinerea fondului si pe durata cadrului financiar multianual 2014 2020, imbunatatind totodata si mai mult functionarea sa.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
FEGComisia Europeanaconcediereangajatiajutor financiar

Data aparitiei: 22 Octombrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Comisia cere 2,9 milioane euro pentru fostii angajati ai societatii Nokia in Romania Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Legea 263/2010 [Valabila 2023] | Legea pensiilor 2023

Mai multe articole despre feg
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]