Cu ocazia Zilei Europene a Egalitatii Salariale, marcata anul acesta pentru a doua oara, de la lansarea acesteia la 5 martie 2011, Comisia Europeana a dat publicitatii o serie de date statistice conform carora femeile din statele comunitare castiga in continuare, in medie, cu 16,4% mai putin decat barbatii. Evenimentul, care se sarbatoreste in intreaga UE, marcheaza numarul de zile suplimentare pe care femeile trebuie sa le munceasca pentru ca remuneratia castigata sa fie echivalenta cu cea obtinuta de barbati.
Datele confirma o usoara tendinta descrescatoare fata de anii anteriori, cand procentul respectiv era de aproximativ 17% sau mai mare. Acest procent variaza de la aproximativ 2% in Polonia, la peste 27% in Estonia.
Diferentele de salarizare intre femei si barbati - diferenta medie intre remuneratia orara bruta pentru femei si barbati in ansamblul economiei - raman totusi la un nivel ridicat, in ciuda tendintelor pozitive, iar in unele state membre, precum Bulgaria, Franta, Letonia, Ungaria, Portugalia si Romania, aceste diferente continua sa se adanceasca.
In acest context, la nivelul UE se desfasoara o serie de activitati de sensibilizare si informare a angajatorilor, salariatilor si a partilor interesate cu privire la motivele pentru care persista diferentele salariale intre femei si barbati, precum si cu privire la modul in care acestea pot fi reduse. Noile instrumente includ:
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Portal Codul Muncii
Diurna legala in Romania si in strainatate
- programe de formare pentru intreprinderi si schimburi de bune practici cu privire la acest aspect al egalitatii de sanse, la metodele si instrumentele de reducere a diferentelor salariale intre femei si barbati in cadrul intreprinderilor;
- un videoclip care evidentiaza inegalitatile salariale existente intre femei si barbati;
- un site web actualizat al campaniei (pagina de internet a campaniei), care include o noua sectiune privind importanta rolului contractelor colective de munca intre partenerii sociali in ceea ce priveste reducerea diferentelor salariale intre femei si barbati; instrumente de identificare a diferentelor salariale intre femei si barbati la locul de munca; o lista de control pentru integrarea echitatii salariale in contractele colective de munca;
- evenimente nationale organizate in 17 state membre ale UE, menite sa disemineze informatiile privind inegalitatile salariale.