Inegalitatea salariala: In UE femeile castiga mai putin decat barbatii

castiguri salarialeinegalitateegalitate salarialacomisia europeana
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X




Cu ocazia Zilei Europene a Egalitatii Salariale, marcata anul acesta pentru a doua oara, de la lansarea acesteia la 5 martie 2011, Comisia Europeana a dat publicitatii o serie de date statistice conform carora femeile din statele comunitare castiga in continuare, in medie, cu 16,4% mai putin decat barbatii. Evenimentul, care se sarbatoreste in intreaga UE, marcheaza numarul de zile suplimentare pe care femeile trebuie sa le munceasca pentru ca remuneratia castigata sa fie echivalenta cu cea obtinuta de barbati.

Datele confirma o usoara tendinta descrescatoare fata de anii anteriori, cand procentul respectiv era de aproximativ 17% sau mai mare. Acest procent variaza de la aproximativ 2% in Polonia, la peste 27% in Estonia.

Diferentele de salarizare intre femei si barbati - diferenta medie intre remuneratia orara bruta pentru femei si barbati in ansamblul economiei - raman totusi la un nivel ridicat, in ciuda tendintelor pozitive, iar in unele state membre, precum Bulgaria, Franta, Letonia, Ungaria, Portugalia si Romania, aceste diferente continua sa se adanceasca.

In acest context, la nivelul UE se desfasoara o serie de activitati de sensibilizare si informare a angajatorilor, salariatilor si a partilor interesate cu privire la motivele pentru care persista diferentele salariale intre femei si barbati, precum si cu privire la modul in care acestea pot fi reduse. Noile instrumente includ:

-    programe de formare pentru intreprinderi si schimburi de bune practici cu privire la acest aspect al egalitatii de sanse, la metodele si instrumentele de reducere a diferentelor salariale intre femei si barbati in cadrul intreprinderilor;
-    un videoclip care evidentiaza inegalitatile salariale existente intre femei si barbati;
-    un site web actualizat al campaniei (pagina de internet a campaniei), care include o noua sectiune privind importanta rolului contractelor colective de munca intre partenerii sociali in ceea ce priveste reducerea diferentelor salariale intre femei si barbati; instrumente de identificare a diferentelor salariale intre femei si barbati la locul de munca; o lista de control pentru integrarea echitatii salariale in contractele colective de munca;
-    evenimente nationale organizate in 17 state membre ale UE, menite sa disemineze informatiile privind inegalitatile salariale.



NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
castiguri salarialeinegalitateegalitate salarialacomisia europeana

Data aparitiei: 05 Martie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Inegalitatea salariala: In UE femeile castiga mai putin decat barbatii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]