"Societate comerciala platitoare de impozit pe profit - 8 salariati; unul din salariati aflat in concediu medical de 2 ani, cod indemnizatie 14, solicita ajutor financiar din partea societatii; sub ce forma se poate acorda si care sunt implicatiile fiscale?"
Raspunsul specialistilor:
Art. 76 alin. (4) lit. a) cat si art. 142 lit. b) stabilesc ca ajutoarele pentru boli grave si incurabile nu sunt venituri impozabile si taxabile cu contributii sociale astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Prin urmare, angajatorul trebuie sa reglementeze fie in contractul individual sau colectiv de munca, fie in regulamentul intern conditiile in care acorda aceste ajutoare si sa le acorde conform acestor reglementari.
Intrucat salariatul se afla in concediu medical contractul individual de munca este suspendat, asa incat nu se poate incheia un act aditional la contractul individual de munca. Se poate insa reglementa prin regulamentul intern acordarea ajutorului pentru boli grave si incurabile astfel incat in baza documentelor justificative ale diagnosticului, ajutorul sa se acorde fara taxele salariale.
In cazul in care ajutorul nu este reglementat in contractul individual de munca sau in regulamentul intern, acesta reprezinta venit salarial taxat cu toate taxele salariale.
Un raspuns oferit in septembrie 2023, de catre expertii de la PortalSalarizare. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si salarizare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<