"Avem situatia unei salariate al carei copil a avut nevoie de interventie chirurgicala de urgenta si a altei salariate careia i-a murit mama. Angajatorul doreste acordarea unor ajutoare sociale financiare. S-a redactat Decizie de presedinte / reprezentant legal. Totodata RI al unitatii prevede la obligatiile angajatorului Acordarea unui sprijin financiar in caz de necesitate pt salariat. Ajutorul financiar se acorda prin decizie a presedintelui, pe baza de documente justificative. Sunt suficiente cele 2 documente? Ne puteti ajuta cu un Act aditional la CIM cu o prevedere completa?"
Raspunsul specialistului:
Conform art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
Atentie! Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei
Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea: Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz, detalii AICI >>>
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Aceeasi reglementare se regaseste si in ceea ce priveste contributiile sociale la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.
Astfel cum puteti observa, doar ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturalereprezinta venit neimpozabil. Textele de mai sus reglementeaza expres si limitativ ajutoarele neimpozabile.
Clauza din regulamentul intern poate fi redactata dupa urmatorul model:
Salariatii beneficiaza in baza unei solicitari scrise de urmatoarele:
1) Ajutor de deces conform deciziei presedintelui/directorul general/administratorului (se alege organul de conducere al angajatorului) pentru decesul parintilor, al sotului/sotiei, bunicilor si copiilor.
2) Ajutor pentru boli grave si incurabile ale salariatilor sau copiilor acestora conform deciziei presedintelui/directorul general/administratorului (se alege organul de conducere al angajatorului)
3) Sprijin financiar pentru alte situatii conform deciziei presedintelui/directorulgeneral/administratorului (se alege organul de conducere al angajatorului).
Sprijinul financiar prevazut la pct. 3 de mai sus reprezinta venit salarial taxabil cu impozit pe venit si contributii sociale intrucat Codul fiscal nu prevede exceptii de la plata acestor taxe pentru alte ajutoare decat cele mentionate in art. 76 alin. (4) lit. a) si art.142 lit. b).
Un raspuns oferit in septembrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<